Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς οι πιθανότητες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη μειώνονται.
Σε νέα έκθεση του Οργανισμού, παραμονή της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρσοβία, τα αποτελέσματα για το μέλλον του πλανήτη είναι απογοητευτικά και ανησυχητικά.
Τα επίπεδα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ για το 2012 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν η υπερθέρμανση περιοριζόταν κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να αποτραπούν. Σύμφωνα όμως με την έκθεση, αυτό θα έθετε ως προϋπόθεση τη μείωση των εκπομπών του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 14% έως το 2020.
Αντίθετα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα ξεπεράσουν κατά 8 με 12 δισεκατομμύρια τόνους τους στόχους του 2020.
"Η επίτευξη του στόχου των 2 βαθμών Κελσίου γίνεται κάθε χρόνο που περνά όλο και λιγότερο εφικτή. Οι εκπομπές αυξάνονται συνεχώς, ενώ θα έπρεπε να μειώνονται δραστικά", εξήγησε ο Ολιβερ Γκέντεν, ερευνητής στο γερμανικό Ίδρυμα Eπιστήμης και Πολιτικής (SWP).
"Το διοξείδιο του άνθρακα είναι πολύ σταθερό αέριο, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει χημική αντίδραση που θα μπορούσε να το εξαφανίσει από την ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει για μεγάλες περιόδους, για εκατοντάδες χρόνια, μπορεί και περισσότερο. Για αυτό το λόγο τα μέτρα που θα πάρουμε τώρα ή τα μέτρα που δεν θα πάρουμε, θα έχουν συνέπειες για μακρά χρονική περίοδο" δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Μισέλ Ζαρό.
Περισσότερα από 190 κράτη θα συναντηθούν στην πολωνική πρωτεύουσα για να συνεχίσουν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν το 2015 σε μια παγκόσμια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ το 2020.