Βρίσκονται σε αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά και σε τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τη λίστα έδωσε στη δημοσιότητα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Environmental Working Group και ο Σύνδεσμος Keep-A-Breast Foundation.
Πρόκειται για χημικές ουσίες που διαταράσσουν τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων του ανθρώπινου οργανισμού και συχνά μπλοκάρουν τη λειτουργία τους προκαλώντας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
Δείτε τη λίστα με τα επικίνδυνα χημικά:
1) Δισφαινόλη Α (BPA)
Βρίσκεται κυρίως: στις κονσέρβες
2) Διοξίνες
Βρίσκεται κυρίως: στο κρέας, το ψάρι και τα αυγά. Μην τα καταναλώνετε αν δεν είστε βέβαιοι για την προέλευση τους.
3) Ατραζίνη
Βρίσκεται κυρίως: στο νερό. Χρησιμοποιήστε ειδικό φίλτρο.
4) Φθαλικές ενώσεις
Βρίσκεται κυρίως: στο πλαστικό. Προσοχή στα τάπερ φαγητού αλλά και στα παιδικά παιχνίδια.
5) Υπερχλωρικά άλατα
Βρίσκεται κυρίως: στο νερό και το γάλα.
6) Επιβραδυντές φλόγας
Βρίσκεται κυρίως: ελέγξτε τα συστατικά τέτοιων προϊόντων.
7) Μόλυβδος
Βρίσκεται κυρίως: προσέξτε τι μπογιές και υλικά βάζετε στο σπίτι σας.
8) Αρσενικό
Βρίσκεται κυρίως: στο νερό.
9) Υδράργυρος
Βρίσκεται κυρίως: στα θαλασσινά. Προσοχή στην ποιότητα και την προέλευσή τους.
10) Υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFCs)
Βρίσκεται κυρίως: στα απορρυπαντικά. Προτιμήστε τα οικολογικά.
11) Οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα
Βρίσκεται κυρίως: στα τρόφιμα (φρούτα και λαχανικά). Πλύντε τα πολύ καλά και προτιμήστε τα βιολογικής καλλιέργειας.
12) Aιθέρες γλυκόλης
Βρίσκεται κυρίως: στα καλλυντικά. Προσοχή στην ποιότητα τους. Προτιμήστε τα οικολογικά.