Τουλάχιστον 24 φάλαινες φυσητήρες έχουν ξεβραστεί νεκρές ή έχουν εξοκείλει και ξεψυχήσει τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας μόνο τον Ιανουάριο. Τα τεράστια θηλαστικά κείτονται νεκρά στις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας, της Δανίας και της Γερμανίας, προκαλώντας το δέος αλλά και την θλίψη κατοίκων και επιστημόνων.
«Ο όγκος τους είναι επιβλητικός. Μια από αυτές ανέπνεε ακόμη πριν από λίγο. Οι υπόλοιπες ήταν ήδη νεκρές» δήλωσε στη Deutsche Welle ο Χέντρικ Μπρούνκχορστ, ζωολόγος και υδροβιολόγος στο θαλάσσιο πάρκο Βάτενμερ (Wattenmeer) στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, όπου το κύμα έχει ξεβράσει τουλάχιστον 16 νεκρές φάλαινες.
Τα αβαθή νερά μπορεί να οδηγήσουν τις φάλαινες στο θάνατο. «Το νερό κρατά το βάρος του σώματός τους. Εάν κολλήσουν σε αμμώδες έδαφος, το βάρος πιέζει τα όργανά τους, τα αιμοφόρα αγγεία και τα πνευμόνια τους» εξηγεί ο Μπρούνκχορστ. Αιτία θανάτου είναι σε αυτή την περίπτωση η ανακοπή της καρδιάς. Άλλος λόγος για το ξέβρασμα των φαλαινών στις ακτές είναι κατά τους επιστήμονες η αλληλεπίδραση του ήλιου με το μαγνητικό πεδίο της γης. Αλλά και ο ήχος από τα πλοία μπορεί να εμποδίσει τον προσανατολισμό των φαλαινών.
Τα κουφάρια των φαλαινών απομακρύνονται από τις ακτές με γερανούς. Από εκεί μεταφέρονται συνήθως σε ερευνητικά κέντρα κι αργότερα οι σκελετοί τους εκτίθενται σε μουσεία ή ζωολογικούς κήπους. Αλλά από τις νεκρές φάλαινες μπορεί να απομονωθεί το λίπος ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία στους 133 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια να παραχθεί Biodiesel.