Γκραντ Κάνιον κάτω από την Ανταρκτική!

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, παρά για το τι κρύβεται κάτω από το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής. Λόγω αυτού, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μια ομάδα Κινέζων ερευνητών υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου μπορεί να είναι κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής.

Το περιοδικό "Geology" έγραψε συγκεκριμένα πως, μια ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Durham στην Αγγλία, βρήκε δορυφορικά δεδομένα τα οποία αποκαλύπτουν ένα γιγάντιο φαράγγι βάθους ενός χλμ και μήκους 1.100 χλμ., περίπου το ίδιο βάθος με το Grand Canyon στις Ηνωμένες Πολιτείες (το οποίο έχει βάθος 1.6 χλμ. και μήκος 445 χλμ.).

Το φαράγγι βρίσκεται κάτω από το παγοκάλυμμα μιας περιοχής που ονομάζεται Γη της Πριγκίπισσας Ελισάβετ και παραχωρήθηκε από τη Βρετανία (η οποία διεκδίκησε και κέρδισε την περιοχή) στην Αυστραλία.

Ακόμα, οι ερευνητές εκτιμούν πως η λίμνη και το φαράγγι είτε προϋπήρχαν του παγοκαλύμματος είτε είναι προϊόντα της ροής υδάτων κάτω από τους πάγους.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο σχετικά με την ανακάλυψη: