Αν σας ρωτούσε κανείς "ποιο είναι το πιο νυσταλέο ζώο του πλανήτη;", ποιο πιστεύετε ότι κοιμάται πιο πολύ, τι θα απαντούσατε; Ίσως ο βραδύπους; Ή κάποιο νυκτόβιο που ζει είναι ξύπνιο τις λίγες ώρες που πέφτει το σκοτάδι;
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα διαφορετικά είδη ζώων κοιμούνται για... διαφορετικούς λόγους. " Ο ύπνος είναι ένας τρόπος με τον οποίο τα ζώα γίνονται αυτάρκη" εξηγεί ο Dr Jerome Siegel, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ύπνου του πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνια. Κάποια ζώα όντως κοιμούνται πολλές ώρες αλλά μια άγνωστη πτυχή είναι το πόσες ώρες περνούν τρώγοντας. Συνήθως τα ζώα που τρώνε τροφές με χαμηλότερο θερμιδικό δείκτη, κοιμούνται λιγότερο και αυτό γιατί θέλουν πολλές ώρες για να βρουν, να μασήσουν και να μεταβολίσουν όλη την τροφή που χρειάζονται. Τα φυτοφάγα κοιμούνται κατά κανόνα λιγότερο από τα σαρκοβόρα γιατί χρειάζονται περισσότερες ώρες για να κορέσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Όπως π.χ. οι καμηλοπαρδάλεις. Ή τα κοάλα που κοιμούνται περίπου 14 ώρες τη μέρα και... ξεκουράζονται άλλες 5. Γιατί τις υπόλοιπες 6 ώρες μασάνε αδιαλείπτως τα φύλλα ευκαλύπτου με τα οποία τρέφονται.
Οι... αϋπνίες είναι επίσης ένας αμυντικός μηχανισμός για τα ζώα. Τα ζώα που κοιμούνται λιγότερο είναι λιγότερο ευάλωτα απέναντι στους θηρευτές τους, εξηγεί ο Dr John Lesku από το La Trobe University της Μελβούρνης.
Οι θηρευτές συνήθως δεν ανησυχούν για άλλους θηρευτές, ειδικά όταν ζουν σε αγέλες, όπως τα λιοντάρια. Επίσης, τα ζώα που δεν βρίσκουν εύκολα τροφή, κοιμούνται περισσότερο για να μπαίνουν σε κατάσταση... εξοικονόμησης ενέργειας.
Πάντως οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πόσες ώρες κοιμούνται τα ζώα όταν ζουν άγρια, στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα ζώα σε αιχμαλωσία τα οποία συνήθως παρατηρούν οι επιστήμονες, κατά κανόνα κοιμούνται πολύ περισσότερες ώρες, κάνοντας δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων για το ποια είναι τελικά τα πιο νυσταλέα πλάσματα του πλανήτη...