Τα πολλά χρόνια που οι σκύλοι ζουν μαζί με τους ανθρώπους φαίνεται πως τους έχουν προσφέρει πολλά αλλά τους έχουν στοιχίσει και κάποιες νοητικές ικανότητες. Και συγκεκριμένα αυτές της επίλυσης προβλημάτων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έκαναν ένα πείραμα με κατοικίδια σκυλιά, σκυλιά που ζουν σε καταφύγια και λύκους, που είναι εξοικειωμένοι με την ανθρώπινη παρουσία.
Ακόμη: Ο λύκος ξέρει να μετρά καλύτερα από το σκύλο!
Όπως διαπιστώθηκε, μπροστά σε ένα πρόβλημα, οι σκύλοι κοιτούν τον άνθρωπο περιμένοντας τη βοήθεια του. Αντίθετα οι λύκοι μπορούν πολύ πιο εύκολα να επιλύουν προβλήματα μόνοι τους.
Το πείραμα των ερευνητών (με επικεφαλής της μελέτης την ερευνήτρια Μονίκ Ουντέλ) είχε ως εξής:10 σκύλοι που ζουν ως κατοικίδια, 10 σκύλοι που ζουν σε καταφύγια και 10 λύκοι που έχουν μεγαλώσει με ανθρώπους είχαν μπροστά τους ένα λουκάνικο που μπορούσαν να μυρίζουν αλλά όχι να το φτάσουν για να το φάνε. Το λουκάνικο ήταν μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο με ένα κουμπωτό καπάκι που συνδεόταν με ένα σχοινί μικρού μήκους.
Διαβάστε: Γιατί οι σκύλοι μας σκλαβώνουν με ένα βλέμμα; Ιδού η απάντηση!
Το δοχείο άνοιγε αν τα ζώα τραβούσαν το σχοινί κρατώντας πατημένο το δοχείο. Να σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση θεωρείται εύκολη για θηλαστικά με τη νοημοσύνη των σκύλων και των λύκων.
Και τα 30 ζώα έκαναν 2 φορές το πείραμα: μια ήταν μόνα τους και μια παρουσία ανθρώπου.
Κανένα από τα κατοικίδια σκυλιά δεν κατάφερε να ανοίξει το δοχείο και να πάρει το λουκάνικο, μόλις ένα στα δέκα σκυλιά καταφυγίου το κατάφεραν ενώ μπόρεσαν να ανοίξουν το δοχείο οκτώ στους δέκα λύκους!
Όλα τα σκυλιά (και τα κατοικίδια και αυτά του καταφυγίου) πέρασαν τον περισσότερο χρόνο τους κοιτάζοντας τον άνθρωπο δίπλα τους (όταν αυτός ήταν παρών). Οι λύκοι δεν το έκαναν.
Διαβάστε: Ο σκύλος κατάγεται από το λύκο και είναι Ευρωπαίος!
Στη συνέχεια, οι άνθρωποι παρακίνησαν τους σκύλους και έτσι αυξήθηκε το ποσοστό επιτυχίας των σκύλων καταφυγίων. Τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να ανοίξουν το δοχείο. Μόλις ένας κατοικίδιος σκύλος τα κατάφερε.
Το ποσοστό επιτυχίας των λύκων ήταν ίδιο ανεξαρτήτως της παρουσίας ανθρώπου.
Όπως κατέληξαν οι ερευνητές, αν και οι σκύλοι είχαν το ίδιο κίνητρο με τους λύκους να ανοίξουν το δοχείο, οι σκύλοι επέμεναν να ζητούν την ανθρώπινη βοήθεια στην επίλυση του προβλήματος.