Πόσο στερεότυπο μπορεί να είναι... Και όμως, φαίνεται πως ούτε η επιστήμη δεν γλυτώνει!
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, οι τυφώνες που έχουν γυναικεία ονόματα, είναι πολύ πιο φονικοί από αυτούς που έχουν ανδρικά ονόματα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) μελέτησαν 94 τυφώνες που χτύπησαν τις ΗΠΑ μεταξύ του 1950 και του 2012. Βρήκαν λοιπόν ότι όσο πιο θηλυκό είναι το όνομα ενός τυφώνα, τόσο περισσότερα τα θύματα του!
Όσο για την επιστημονική εξήγηση που δίνουν για αυτό: η μελέτη υποστηρίζει ότι το θηλυκό όνομα, επειδή φαντάζει πιο αθώο, ξεγελά τους ανθρώπους και δεν κάνουν τις αναγκαίες προετοιμασίες εν όψει του ερχομού του τυφώνα, με συνέπεια αυτός να προκαλεί πιο πολλά θύματα.
Η μελέτη έδειξε ότι οι τυφώνες με τα κατ' εξοχήν γυναικεία ονόματα (π.χ. Κατρίνα) προξενούν κατά μέσο όρο πενταπλάσια θύματα σε σχέση με όσους έχουν τα πιο αρρενωπά ονόματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι σε δύο σχεδόν εξίσου δυνατούς τυφώνες, αρκεί να αλλάξει το όνομά τους από το ανδρικό "Τσάρλι" στο γυναικείο "Ελόιζ" για να τριπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των θυμάτων.
Οι ερευνητές, εκτός από τη στατιστική ανάλυση, έκαναν εργαστηριακά πειράματα με 346 εθελοντές και επιβεβαίωσαν ότι όντως τα γυναικεία ονόματα των τυφώνων παραπλανούν ως πιο ακίνδυνα. Όταν ο τυφώνας έχει ανδρικό όνομα, είναι 34% πιο πιθανό κάποιος να υπακούσει στις εντολές εκκένωσης και να εγκαταλείψει την περιοχή του που αναμένεται να πληγεί.
"Το πρόβλημα είναι ότι το όνομα του τυφώνα δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρότητά του. Τα ονόματα δίνονται αυθαίρετα, με βάση έναν προκαθορισμένο κατάλογο ανδρικών και γυναικείων ονομάτων. Αν οι άνθρωποι που βρίσκονται πάνω στο πέρασμα ενός δυνατού τυφώνα, τον πάρουν αψήφιστα, επειδή έχει θηλυκό όνομα, τότε αυτό μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνο", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Κίτζου Γιουνγκ.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1953 που ξεκίνησαν οι επιστήμονες να βαφτίζουν τους τυφώνες (η αρχή έγινε με την "Άλις" το 1953), έδιναν μόνο γυναικεία ονόματα. Και αυτό γιατί, όπως έλεγαν, η γυναικεία φύση είναι πιο απρόβλεπτη. Μόλις τη δεκαετία του '70 αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τη... σεξιστική αυτή αδικία και να βαφτίζουν και με ανδρικά ονόματα τους τυφώνες.
Ο πρώτος «ανδρικός» τυφώνας του Ατλαντικού ήταν ο "Μπομπ" το 1979.
Και όμως τελικά τα στερεότυπα σκοτώνουν... αντίστροφα: η πίστη ότι το θηλυκό είναι το αδύναμο (φύλο) και στη γυναικεία, πιο ήπια και λιγότερο επιθετική φύση αποδεικνύεται... θανάσιμο λάθος!