Μια προβοσκίδα... βοηθείας και συμπαράστασης προσφέρουν οι ελέφαντες μεταξύ τους όταν κάποιος ελέφαντας φαίνεται να περνά δύσκολες στιγμές.
Ζωολόγοι πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Μαχιντόλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικών και ιατρικών επιστημών "PeerJ", μελέτησαν τη συμπεριφορά των μεγαλόσωμων ζώων και είδαν ότι έχουν εκπληκτικές ικανότητες ενσυναίσθησης, να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα άλλων ελεφάντων, να συμπάσχουν αλλά και να προσπαθούν να τους παρηγορήσουν.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 26 ζώα ηλικίας τριών έως 60 ετών ζούσαν σε ένα μεγάλο πάρκο ελεφάντων στη βόρεια Ταϊλάνδη. Οι περισσότεροι ελέφαντες (εκτός από μερικές μητέρες με τα παιδιά τους) δεν είχαν συγγενικές σχέσεις μεταξύ τους και δεν ζούσαν σε οικογενειακές ομάδες, όπως κάνουν οι ελεύθεροι ελέφαντες.
Όπως κάνουν και (ορισμένες φορές τουλάχιστον) οι άνθρωποι, αν ένας ελέφαντας έδειχνε ανήσυχος ή φοβισμένος, σηκώνοντας την ουρά του και βγάζοντας κραυγές, οι άλλοι γύρω του αμέσως υιοθετούσαν την ίδια συμπεριφορά (κάτι που κάνουν και οι χιμπατζήδες).
Οι ελέφαντες, τόσο οι αφρικανικοί, όσο και οι ασιατικοί, έχουν παρατηρηθεί να βοηθάνε υπομονετικά τα μικρά τους να ξεκολλήσουν από τη λάσπη, να προσπαθούν να σηκώσουν με την προβοσκίδα τους άλλους ελέφαντες που έχουν τραυματιστεί ή πεθάνει, ακόμα και να χαϊδεύουν απαλά με την προβοσκίδα τους συντρόφους τους που είναι αγχωμένοι.
Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ελέφαντες είναι άκρως κοινωνικά ζώα και συχνά νιώθουν την ανάγκη να τους παρηγορήσουν επικοινωνώντας μαζί τους και αγγίζοντάς τους.