Η απομυθοποίηση των οργανικών προϊόντων;

Τον περασμένο μια μεγάλης κλίμακας έρευνας ήρθε να ταράξει τα νερά αλλά και να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και τη θρεπτική αξία των οργανικών- βιολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, τα οργανικά τρόφιμα δεν είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά.

Όμως, κάθε δράση έχει και μια αντίδραση και μόλις λίγες εβδομάδες μετά έρχονται τα πρώτα στοιχεία να ανατρέψουν την... ανατρεπτική μελέτη.

Δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο φέρνουν στο φως στοιχεία που δείχνουν, εν ολίγοις, ότι η έρευνα για τα βιολογικά προϊόντα δεν ήταν στο ακέραιο “επιστημονικά ακριβής”. Τα δημοσιεύματα, συνοδευόμενα από απόψεις ειδικών, αναφέρουν ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογήθηκαν τα τρόφιμα αυτά δεν είναι έγκυρα.

Χαρακτηριστική η φράση του αρθρογράφου των New York Times, Mark Bittman, ο οποίος αναφέρει ότι το να συγκρίνει κανείς με τέτοια κριτήρια βιολογικά και συμβατικά προϊόντα “είναι σαν να λέει ότι τα όπλα δεν είναι πιο επικίνδυνα από τις μπάλες του μπέιζμπολ καθώς μπορούν και τα δυο να σου προκαλέσουν τραυματισμό αν σε πάρουν στο κεφάλι”.

Όπως αναφέρουν πολλοί ειδικοί, τα οργανικά προϊόντα δεν κρίνονται μόνο από την ποσότητα των βιταμινών που περιέχουν.

Ενώ πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι υποβαθμίστηκε η τεράστιας -σύμφωνα με τους ίδιους- αξία των βιολογικών προϊόντων: η δραστική μείωση των καταναλωτών στην έκθεση σε επικίνδυνα χημικά και φυτοφάρμακα.