Αν αναλογιστεί κανείς ότι, μόνο το 2010, περίπου 150 εκατομμύρια παλιά κινητά τηλέφωνα κατέληξαν στις χωματερές, μολύνοντας το περιβάλλον, τότε η προσπάθεια των ερευνητών του πανεπιστημίου του Ιλινόις να μειώσουν τον όγκο των ηλεκτρονικών αποβλήτων, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.
Οι επιστήμονες αναπτύσσουν στα εργαστήρια κινητά τηλέφωνα τα οποία διαλύονται στο νερό, με στόχο να δημιουργήσουν μια "μεταβατική τεχνολογία που θα διαλύεται όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής της", εξοικονομώντας χώρο στις χωματερές και μειώνοντας τον όγκο των ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα τσιπ πάνω σε λεπτή μεμβράνη μεταξιού, το οποίο διαλύεται όταν έρθει σε επαφή με το νερό. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οι ερευνητές εκφράζουν την ελπίδα ότι σύντομα οι ηλεκτρονικές συσκευές που αποσυντίθενται θα γίνουν πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ηλεκτρονικά που διαλύονται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον στρατό και τον τομέα της υγείας, προστατεύοντας τόσο τους ανθρώπους όσο και τον πλανήτη.