Smartophones, έξυπνες συσκευές, gadgets με IQ... Η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο έξυπνη. Όμως οι μπαταρίες που την κρατούν σε λειτουργία παραμένουν περιορισμένης νοημοσύνης.
Η εφεύρεση μιας Αμερικανίδας, καθηγήτρια Χημείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, προτείνει κάτι πραγματικά smart στο χώρο της ενέργειας. Πρόκειται για μια τρισδιάστατη μπαταρία που ο πυρήνας της είναι από αφρό χαλκού.
Παρότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται στα σπάργανα, υπόσχεται μπαταρίες διπλάσιας χωρητικότητας από τις συμβατικές που θα φορτίζονται σε πέντε λεπτά. Η επιφάνεια των συμβατικών μπαταριών είναι δύο διαστάσεων, γεγονός που περιορίζει την κατεύθυνση και την ταχύτητα ροής της ενέργειας. Επίσης, είναι ακόμα ακριβές, αποφορτίζονται γρήγορα και περιέχουν επιβλαβείς τοξίνες για το περιβάλλον.
“Το εσωτερικό μοιάζει με σφουγγάρι. Βάφουμε το εσωτερικό της μπαταρίας με τα υλικά που απαιτούνται και στις συμβατικές.Έτσι τα ιόντα μπορούν να μετακινηθούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις δίχως να απομακρυνθούν” λέει η δημιουργός της, καθηγήτρια Άμυ Πριέτο.
Η καινοτόμος τρισδιάστατη αρχιτεκτονική ενσωματώνει νανοκαλώδια ή υπόστρωμα από αφρό χαλκού, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη πυκνότητα ενέργειας και τάσης σε σύγκριση με τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Η νέα τρισδιάστατη μπαταρία διαρκεί για 5000 κύκλους φόρτισης αντί για 500, ενώ σε εφαρμογές ηλεκτροκίνησης θα έχει αυτονομία κοντά στα 500 χιλιόμετρα με χρόνο φόρτισης 10 λεπτών.