Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο της Georgia, κάθε χρόνο συσσωρεύονται 275 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων παγκοσμίως. Οι 32 εκατομμύρια τόνοι βρίσκονται στις ακτές, ενώ 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού μολύνουν τους ωκεανούς.
Μια πιθανή λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με το Euronews, μπορεί να προέλθει από την αγριαγκινάρα. Στη βόρεια Σαρδηνία, η αγριαγκινάρα καλλιεργείται για την παραγωγή ελαίων που είναι απαραίτητα στη δημιουργία βιοπλαστικών.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, «FIRST2RUN», οι εταιρίες Novamont και Versalis έχουν δημιουργήσει μια κοινοπραξία που ονομάζεται Matrica. Στόχος της η παραγωγή πλαστικών προϊόντων που να είναι βιοδιασπώμενα και ανακυκλώσιμα, που στη συνέχεια γίνονται λίπασμα για τα φυτά. Για την επιτυχία αυτού του στόχου χρησιμοποιείται λάδι από αγριαγκινάρες μαζί με ηλιέλαιο. Τίποτε από το φυτό δεν πάει χαμένο, καθώς τα φύλλα και το κοτσάνι καίγονται για να παραχθεί η αναγκαία ενέργεια για το εργοστάσιο.
Το εργοστάσιο βιοπλαστικών είναι κατασκευασμένο σε μια παλιά, εγκαταλειμμένη βιομηχανική περιοχή, που τώρα έχει αρχίσει να παίρνει ξανά ζωή. Οι μηχανές για απόσταξη οξέων και τα σιλό για την αποθήκευσή τους δουλεύουν διαρκώς για την παραγωγή βιοπλαστικών. Εδώ δεν υπάρχουν καθόλου χημικοί διαλύτες, αλλά οι αντιδράσεις γίνονται με νερό, αέρα και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ότι προκύπτει είναι εντελώς αβλαβές για το περιβάλλον.
Ο μετασχηματισμός των φυτικών ελαίων σε οξέα που είναι αναγκαία για βιοπλαστικά γίνεται μέσα από τέσσερις αντιδραστήρες. Το φυτικό έλαιο μπαίνει στον πρώτο αντιδραστήρα και βγαίνει οξύ από τον τέταρτο. Η ανθρώπινη παρουσία δεν είναι αναγκαία, καθώς όλα γίνονται από τον θάλαμο ελέγχου. Όλα γίνονται ψηφιακά και καταγράφονται, ώστε να υπάρχει ένα αναλυτικό αρχείο των λειτουργιών.
Ανάμεσα στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Σαρδηνία, υπάρχει ένα βιολιπαντικό για πλοία, που δεν μολύνει και διαλύεται στη θάλασσα. Το κέρδος είναι τεράστιο, αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο στην Ευρώπη, περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι λιπαντικών που προέρχονται από το πετρέλαιο ρίχνονται στη θάλασσα, δημιουργώντας, όπως καταλαβαίνουμε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.
Προς το παρόν αυτά τα βιοπλαστικά είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα χημικά, αλλά πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι δεν προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.