Απορριμματοφόρο στη Θεσσαλονίκη με καύσιμο από τηγανέλαιο

Αν μέχρι τώρα κάποιοι εξακολουθούν να ανταλλάζουν τηγανέλαια με σαπούνι και απορρυπαντικά στο εξής θα μπορούν ίσως να αποκομίζουν τα απαραίτητα καύσιμα για το όχημά τους.

Ήδη εδώ και δύο μήνες ένα απορριμματοφόρο συμβατικής τεχνολογίας του δήμου Θεσσαλονίκης κινείται κατά το ήμισυ με καύσιμο από τηγανέλαια, που παρασκεύασε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Όπως έγινε γνωστό, κατά την παρουσίαση του οχήματος, από 2.250 λίτρα τηγανέλαιων, που συγκεντρώθηκαν από 23 εστιατόρια από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρασκευάστηκαν 2.210 λίτρα καυσίμου.

Το όχημα, το οποίο δεν υπέστη καμία απολύτως μετατροπή διένυσε ήδη 10.000 χιλιόμετρα ενώ επόμενο βήμα, κατά το Διευθυντή του Εργαστηρίου Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ, Σπύρο Βουτετάκη, είναι η δοκιμή της λειτουργίας του μόνο με συμβατικό καύσιμο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εκπρόσωπο της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου, Στέλλα Μπεζεργιάννη. “υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες για το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε οχήματα δρόμου, όπως τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα απορριμματοφόρα αλλά και σε πλωτά μέσα, ακόμη και σε αεροπλάνα”.