Το καλοκαίρι έχει φτάσει και - καθώς το θέμα με την αντηλιακή προστασία είναι και πάλι στην κορυφή της ατζέντας - οι επιστήμονες δουλεύουν πάνω σε ένα νέο αντηλιακό, φτιαγμένο... από κόκαλα ψαριών.
Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από την Ανώτερη Σχολή Βιοτεχνολογίας του Πόρτο έχουν αναπτύξει ένα ειδικό αντηλιακό φίλτρο, φτιαγμένο από κόκαλα μπακαλιάρου. Η ένωση στηρίζεται στον υδροξυαπατίτη, μια φωσφορική ουσία που τροποποιείται από το σίδηρο, το οξείδιο του σιδήρου και επιτυγχάνει να απορροφήσει όλη την ακτινοβολία UV. Ο υδροξυαπατίτης παράγεται μέσω της θέρμανσης των κοκάλων στους 700 βαθμούς Κελσίου και την διάλυση κάθε οργανικής ύλης.
«Ο υδροξυαπατίτης είναι φωσφορικό ασβέστιο και το βασικό συστατικό των κοκάλων μας. Περιέχει μάλιστα ποσότητα σιδήρου» δήλωσε η ερευνήτρια Κλάρα Πιτσιρίλο.
Οι επιστήμονες αποφάσισαν να βάλουν τη σκόνη υδροξυαπατίτη σε μια κρέμα, η οποία μετά από τεστ έδειξε ότι μπορεί να μας προστατεύει αποτελεσματικά από όλες τις ακτινοβολίες UV. Άρα πρόκειται για ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος.
«Κάναμε τεστ σε ανθρώπους, στα οποία εφαρμόσαμε την κρέμα και ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχει κανένας ερεθισμός του δέρματος. Άρα είναι ασφαλής στη χρήση της. Αποδείξαμε επίσης ότι το αντηλιακό που αποτελείται από υδροξυαπατίτη, σίδηρο, συνέχιζε να διατηρεί τη δράση του στην προστατευτική κρέμα» εξήγησε η ερευνήτρια Μανουέλα Πιντάντο.
Από ότι φαίνεται λοιπόν ο βακαλάος θα αποτελέσει στο μέλλον το πιο σημαντικό στοιχείο των νέων αντηλιακών.
Πάντως, η νέα φόρμουλα είναι ακόμη στο στάδιο των ερευνών και δεν έχει πάρει ακόμη το δρόμο για τα ράφια των μαγαζιών.