Τι θα σκεφτόσασταν αν μαθαίνατε ότι στον πλανήτη πετιέται το 1/3 του φαγητού που παράγεται ετησίως;
Πέρα από τη λέξη "κρίμα" και τη μόνιμη ελληνική επωδό "τα παιδάκια στη Σομαλία πεινάνε", μπορείτε να προβληματιστείτε περισσότερο, καθώς το αδιάθετο φαγητό αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αιτία εκπομπών αερίων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών υπολόγισε ότι 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού πετιούνται ετησίως, κάτι που, εκτός των άλλων, σηματοδοτεί οικονομικές απώλειες ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο!
Το αποτύπωμα της σπατάλης τροφίμων υπολογίζεται σε 3,3 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίων του άνθρακα, που προέρχεται από τις εκπομπές αερίων των τροφίμων.
Το συγκεκριμένο αποτύπωμα εμφανίζει μεγαλύτερο ποσοστό ανά άτομο σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που, εξάλλου, θα περίμενε κανείς.
Για να γίνει κατανοητή η τάξη μεγέθους, το φαγητό που παρασκευάζεται αλλά πετιέται ετησίως είναι ικανό να καλύψει και να υπερχειλίσει τις όχθες του ποταμού Βόλγα σε όλο το μήκος του!
"Πρέπει να κάνουμε αλλαγές σε όλους της κρίκους της τροφικής αλυσίδας, ξεκινώντας από τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, του γεωργούς και τους ψαράδες και συνεχίζονατας με τους δευτερογενείς παραγωγούς και επεξεργαστές τροφών, μέχρι τους πωλητές και τα σούπερ μάρκετ και λαμβάνοντας υπόψη τοπικές Αρχές και εθνικές κυβερνήσεις. Πρέπει να περιορίσουμε την απώλεια του φαγητού από τη ρίζα του προβλήματος και αν δεν τα καταφέρνουμε, τουλάχιστον, με κάποιο τρόπο, να το ξαναχρησιμοποιούμε ή κάπως να το ανακυκλώνουμε, ώστε να μην πετιέται", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, Χοσέ Γκρασιάνο ντα Σίλβα.