Μπαταρίες λιθίου με τετραπλάσια απόδοση

Με νέα φόρμουλα μπαταριών λιθίου- αέρα, που ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), φέρεται να είναι πολλά υποσχόμενη στον τομέα της ενέργειας.

Οι μπαταρίες λιθίου – αέρα μπορούν να αποθηκεύσουν τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας συγκριτικά με τις συμβατικές, όμως η ανάπτυξή τους μέχρι σήμερα περιοριζόταν από ποικίλους παράγοντες με κυριότερο τη δυσκολία να παρατηρήσει κανείς άμεσα τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό τους όταν αυτές οι μπαταρίες φορτίζονται και αποφορτίζονται.

Όμως οι επιστήμονες του ΜΙΤ φαίνεται πως ξεπέρασαν το πρόβλημα καθιστώντας δυνατή την παρατήρηση της ηλεκτροχημικής δραστηριότητας στις μπαταρίες λιθίου – αέρα.

Τα κενά γνώσης σχετικά με τις αντιδράσεις λιθίου και οξυγόνου υπονομεύουν πρακτικά την ανάπτυξη μπαταριών λιθίου – αέρα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας λόγω της αυξημένης αποδοτικότητάς τους συγκριτικά με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Το βασικό ελάττωμα των μπαταριών λιθίου – αέρα που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα είναι ότι χάνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας κατά τη διαδικασία της φόρτισης και της αποφόρτισης, ενώ ο κύκλος ζωής τους είναι περιορισμένος.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι η νέα μέθοδος για τη λεπτομερή μελέτη των αντιδράσεων στο εσωτερικό τους θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να σχεδιάσουν βελτιωμένες μπαταρίες λιθίου – αέρα, οι οποίες εμποδίζουν την απώλεια ενέργειας κατά τη φόρτιση και την αποφόρτιση.