Στο Κονγκό το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα του κόσμου

Μέχρι σήμερα, το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, στην Κίνα (φωτ),  θεωρείται το μεγαλύτερο  υδροηλεκτρικό φράγμα στο κόσμο. 

Η πρωτιά όμως αυτή κινδυνεύει να αναιρεθεί καθώς ένα φράγμα  διπλάσιας ισχύος ενδέχεται να ανεγερθεί μέσα στα επόμενα χρόνια στην Αφρική.

 Το φράγμα Inga 3, πρόκειται να κατασκευαστεί στον ποταμό Κονγκό, το βαθύτερο στον κόσμο, 230 χλμ. νοτιοδυτικά της Κινσάσα.

Εταιρείες από την Ισπανία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα "ερίζουν" για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου που, όπως όλα δείχνουν, θα αρχίσει προς το τέλος του 2015 και- σύμφωνα με αξιωματούχους- θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2021. 

Το φράγμα εκτιμάται ότι θα στοιχίσει μεταξύ 9 δισ. και 14 δισ. δολαρίων και στην πρώτη του φάση θα έχει ισχύ 4,800MW με προοπτική δεκαπλασιασμού. Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι, σε πλήρη λειτουργία, το φράγμα θα μπορούσε να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες έως και 500 εκ. αφρικανικών νοικοκυριών.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, το Inga 3 προβλέπει την εκτροπή τμήματος του ποταμού μέσω ενός καναλιού, κατά μήκος του οποίου θα χτιστεί ένα φράγμα 1,6 χλμ.

Οι πολέμιοί του ωστόσο επισημαίνουν ότι αποτελεί λάθος όχημα ανάπτυξης σε μια ήπειρο που δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές διανομής μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας που παράγονται από τη μία πηγή. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι αυτοί που το χρειάζονται περισσότερο, δηλαδή οι ίδιοι οι κάτοικοι του Κονγκό, δεν θα επωφεληθούν από αυτό, καθώς η χώρα δεν διαθέτει εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης ούτε σκοπεύει να αναπτύξει.

Το έργο βρίσκεται στα χαρτιά εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, όμως η πολιτική αστάθεια σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινοτήτων και το τεράστιο κόστος του εμπόδιζαν την ανέγερση του φράγματος που θα μπορούσε να ανακουφίσει μια μεγάλη περιοχή από τις ελλείψεις ηλεκτρισμού.