H Google απογειώνει… γεννήτριες για να παράξει ενέργεια

Ο κολοσσός του διαδικτύου είναι γνωστός και για ακόμη λόγο: την πιστή δέσμευση της εταιρείας να προωθήσει την καθαρή ενέργεια και τις εναλλακτικές πηγές. H Google επενδύει στις... ιπτάμενες ανεμογεννήτριες (AWT)!

Η εταιρεία- κολοσσός εξαγόρασε την Makani Power που έχει δημιουργήσει τη σχετική τεχνολογία.

Οι ανεμογεννήτριες με... φτερά, διαφέρουν από τις επίγειες καθώς λειτουργούν περισσότερο ως χαρταετός. Υπάρχει μεν επίγειος σταθμός, αλλά αυτός είναι συνδεδεμένος με ένα μη επανδρωμένο σκάφος που παράγει ενέργεια από έλικες που κινούνται κάθετα και κυκλικά.

Οι ρότορες στα φτερά του αεροσκάφους χρησιμοποιούνται τόσο για την παραγωγή αιολικής ενέργειας όσο και για να δίνουν ώθηση και να το διατηρούν στον ουρανό όταν η ένταση των ανέμων είναι χαμηλή.

Με αυτό τον τρόπο η ιπτάμενη ανεμογεννήτρια της Makani μπορεί και εκμεταλλεύεται τους χαμηλούς ανέμους πολύ αποδοτικότερα από τις συμβατικές.

Επίσης, αυτό επιτρέπει στο σκάφος να αλλάζει ύψος και να εκμεταλλεύεται τις περιοχές όπου οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι. Υπολογίζεται ότι η βέλτιστη απόδοση επιτυγχάνεται σε υψόμετρο 250-600 μέτρων.

Την πρoηγούμενη εβδομάδα, η Makani δοκίμασε μιας ανεμογεννήτρια ισχύος 30 Κιλοβάτ, προπομπό ενός μοντέλου ισχύος 600 κιλοβάτ.