Πώς θα σας φαινόταν αν τρώγατε μαρούλια, ντομάτες, καρπούζια και άλλα φρούτα και λαχανικά από... την έρημο. Ένας άνδρας από τα Αραβικά Εμιράτα, ο Jabber Al Mazroui, έστησε μια ολόκληρη ενυδρειοπονική φάρμα, έκτασης 4.000 τ.χλμ., μέσα στην έρημο του Αμπού Ντάμπι.
Και μάλιστα όλη του η παραγωγή είναι βιολογική, χωρίς χρήση χημικών.
Η μονάδα βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών από το κέντρο του Αμπού Ντάμπι και παράγει καρπούζια, μπρόκολα, μαρούλια, μελιτζάνες, λάχανα, αγγούρια, ακόμα και παπάγια.
Η εγκατάστασή του αποτελείται από μια κυλινδρική δεξαμενή, στην οποία κολυμπούν εκατοντάδες κιχλίδες και βασίζεται σε μια νέα αγροτική μέθοδο, η οποία χρησιμοποιεί το νερό όπου εκτρέφονται τα ψάρια για την άρδευση και την παροχή θρεπτικών συστατικών στις καλλιέργειες.
Αυτή η διαδικασία εξοικονομεί μεγάλες ποσότητες νερού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις άνυδρες περιοχές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
“Το σύστημα παράγει μέχρι 1.200 μαρούλια τη μέρα. Όσο για τις τομάτες, παράγουμε 180 με 220 κιλά ημερησίως”, δήλωσε ο κ. Mazroui.
Τα λαχανικά που καλλιεργούνται πωλούνται σε μεγάλα σουπερ μάρκετς στο Άμπου Ντάμπι, αλλά και σε πολυτελή εστιατόρια.