Η πρώτη… πόλη του Ήλιου στον κόσμο

Η περίφημη Άγκρα της Ινδίας, πάλαι ποτέ πρωτεύουσα και η πόλη που φιλοξενεί το παγκοσμίου φήμης Ταζ Μαχάλ θα γίνει η πρώτη αποκλειστικά ηλιακή πόλη στον κόσμο.

Ήδη, το υπουργείο Νέας και Ανανεώσιμης Ενέργειας της χώρας επικύρωσε τα πρότζεκτς για την κατασκευή νέων έργων συνολικής ισχύος 2000 Κιλοβάτ, τα οποία θα καλύψουν το 10% της παρούσας ζήτησης. Να σημειωθεί ότι 2000 Κιλοβάτ αντιστοιχούν σε: 1,5 εκατ. γαλόνια ζεστού νερού ημερησίως, 6400 ηλιακοί φανοστάτες, 4600 ηλιακές κουζίνες και 20 ηλιακοί φωτεινοί σηματοδότες που θα ρυθμίζουν την κίνηση στους δρόμους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 100 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων το 70% θα συμβάλλει ο ιδιωτικός τομέας και το 27% το κράτος και περιλαμβάνει την εγκατάσταση τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας και την εισαγωγή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 30% της εξοικονόμησης θα έλθει από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες που θα εγκατασταθούν σε σπίτια και ένα επιπλέον 35% καθώς θα αντικατασταθούν οι κλασικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και θα γίνουν “πράσινα” τα συστήματα κλιματισμού και ψύξης.

Το σχέδιο, που έχει πενταετή διάρκεια, εντάσσεται στο ινδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ηλιακής ενέργειας, όμως βασικός στόχος της Ούταρ Πραντές είναι η διάσωση του Ταζ Μαχάλ, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO.

Οι προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση άρχισαν πριν από 15 χρόνια, όταν η κεντρική κυβέρνηση επένδυσε 44 εκ. δολάρια σε σχέδιο περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Άγκρα. Μέσα σε λίγα χρόνια ωστόσο, το πρόβλημα οξύνθηκε και πάλι.