Ο τομέας της αλιείας ανθεί στο Βιετνάμ. Ένα ενδιαφέρον ενεργειακό πρόγραμμα στον ποταμό Μεκόνγκ εστιάζει στην παραγωγή φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας από κόκκαλα και υπολείμματα ψαριών.
Η HiepThanh παράγει κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών και έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από τα περισσεύματα ψαριών. Κατά την διαδικασία της επεξεργασίας χρησιμοποιεί μόνο συγκεκριμένα τμήματα από μεγάλα κυρίως ψάρια. Τα υπόλοιπα μέρη, ψαροκόκκαλα, εντόσθια, πτερύγια και λίπος καταλήγουν στα σκουπίδια.
Καθημερινά παράγονται στο εργοστάσιο περίπου 80 τόνοι οργανικών σκουπιδιών. Το άχρηστο αυτό κομμάτι ζωικής ύλης χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοκαυσίμου, φιλικού προς το περιβάλλον.
Για την παραγωγή ενέργειας δεν είναι κατάλληλο οποιοδήποτε ψάρι. Θα πρέπει να έχει υψηλή ποσότητα λιπώδους ιστού. Καταλληλότερα κρίνονται μεγάλα ψάρια, όπως το σκυλόψαρα και ο σολομός.
Το παράδειγμα του Βιετνάμ ακολουθούν και άλλες γειτονικές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που παραδοσιακά έχουν ανεπτυγμένη αλιεία. Η εναλλακτική αυτή μέθοδος παραγωγής ενέργειας φαίνεται να κερδίζει ολοένα περισσότερους οπαδούς, με την Κένυα, την Ονδούρα, τη Βραζιλία αλλά και τη σκανδιναβική Φινλανδία να έχουν ήδη εμπνευστεί παρόμοια προγράμματα.