Μεταλλαγμένα δέντρα λύνουν τον ενεργειακό γρίφο του πλανήτη

Την οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη υπόσχεται μια ισραηλινή εταιρεία. Η... απάντηση που προτείνει είναι: μεταλλαγμένα δέντρα που μεγαλώνουν 40% ταχύτερα σε σχέση με τα φυσικά δέντρα.

Ήδη η εταιρεία έχει κάνει δοκιμές για περισσότερο από μια δεκαετία με μεταλλαγμένους ευκάλυπτους και λεύκες σε μεγάλες εκτάσεις στο Ισραήλ, την Κίνα και τη Βραζιλία. Τώρα αναμένει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για να ξεκινήσει την εμπορική καλλιέργεια τους μέχρι το 2015.

Μπολιάζοντας τα δέντρα με ένα γονίδιο από το ζιζάνιο αραβιδόψις, το οποίο αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, η εταιρεία κατάφερε να αλλάξει τη δομή των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών, επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους.

Η εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει ότι δημιούργησε μεταλλαγμένους ευκάλυπτους που ψηλώνουν πέντε μέτρα μέσα σε ένα χρόνο και έχουν 20% με 30% μεγαλύτερη μάζα συγκριτικά με τον κανονικό ευκάλυπτο. Μέσα σε 5,5 χρόνια οι μεταλλαγμένοι ευκάλυπτοι φτάνουν σε ύψος τα 27 μέτρα. Τα μεταλλαγμένα δέντρα που αναπτύσσονται κατά μέσο όρο 40% ταχύτερα συγκριτικά με τα φυσικά δέντρα και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χαρτιού, βιομάζας και καυσίμων για το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι από το συγκεκριμένο έργο δεν είναι λίγοι καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, τα οικοσυστήματα αλλά και τα ζώα που θα ζουν στις περιοχές που θα καλλιεργούνται τα δέντρα ενώ οι ειδικοί εκφράζουν φόβους και για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι ευκάλυπτοι και οι λεύκες διασκορπίζουν τη γύρη τους ευρέως, σε μεγαλύτερες περιοχές συγκριτικά με τα δημητριακά, οι βλαβερές συνέπειες ενδέχεται να παραμείνουν στο φυσικό περιβάλλον για δεκαετίες.