Εξοικονόμηση ενέργειας με λιγότερο από 50 ευρώ

Το κρύο έπιασε για τα καλά αλλά σας πιάνει... σύγκρυο στη σκέψη του λογαριασμού του πετρελαίου και του ρεύματος; Με μερικά απλά “μερεμέτια” στο σπίτι σας μπορείτε να δείτε σημαντική διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας και βέβαια στους λογαριασμούς σας. Και αν φοβάστε ότι θα σας στοιχίσει ακριβά... να σας πούμε ότι κοστίζουν όλα λιγότερο από 50 ευρώ.

Μονώστε τις πόρτες

Οι γνωστές ταινίες -πολλές φορές ονομάζονται και STOP- που μπαίνουν στο άνοιγμα της πόρτας και κρατούν έξω τον κρύο αέρα. Υπάρχουν βιδωτά αλλά αν δεν θέλετε τόσο μόνιμα, υπάρχουν και αυτοκόλλητα.

Φτιάξτε το τζάκι

Εάν το τζάκι σας είναι περισσότερο διακοσμητικό παρά λειτουργικό, που σημαίνει ότι δεν το ανάβετε, τοποθετήστε ειδικό πορτάκι (λέγεται και πεταλούδα) για να μην μπαίνει και βγαίνει ο κρύος αέρας στο σπίτι.

Φωτεινή... λύση

Υπάρχουν λαμπτήρες που κρατούν ακόμη και 10 φορές περισσότερο από τους συμβατικούς και σας προσφέρουν ακόμη και 75% οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος. Ειδικά το χειμώνα που το σκοτάδι διαρκεί περισσότερο, η διαφορά είναι αξιοσημείωτη.

Ρυθμίστε το θερμοστάτη

Βάζοντας θερμοστάτη έχετε τουλάχιστον 10% μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος και των καυσίμων.

Κουβέρτα... θερμοσίφωνα

Κοστίζει περίπου 20 ευρώ. Πρόκειται για ένα ειδικό κάλυμμα για το θερμοσίφωνα και κρατά τη θερμοκρασία του νερού μέσα στο λέβητα του θερμοσίφωνα για να μη χρειάζεται να το ανάβετε κάθε τρεις και λίγο.

Χρησιμοποιήστε πολύπριζα με διακόπτη on/off

Ακόμη και όταν έχετε κλείσει πολλές συσκευές -όπως το στερεοφωνικό- αν δεν τις έχετε αποσυνδέσει από την πρίζα καταναλώνουν ενέργεια. Μόνο αυτές οι κλειστές συσκευές μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ρεύματος ακόμη και 10%. Γι' αυτό μην τα συνδέετε απευθείας αλλά βάλτε τα σε πολύπριζα τα οποία έχουν διακόπτη on/off. Όταν δεν τα λειτουργείτε, πατήστε το διακόπτη στο off.

Γίνετε... παλιομοδίτες

Τα στεγνωτήρια ρούχων είναι μια από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού. Απλώστε τα ρούχα με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Με την ηλιοφάνεια που έχουμε στη χώρα μας, στεγνώνουν εύκολα ακόμη και το χειμώνα. Και είναι και πιο υγιεινό.