Μπορούμε να βελτιώσουμε την ενεργειακή επάρκεια των γερασμένων κτιρίων στην Ευρώπη; Αν ναι, είναι οικονομικά προσιτό;
Οι απαντήσεις δίνονται από το Μιλάνο της Ιταλίας όπου έγινε ένα επιστημονικό πείραμα για τον έλεγχο και την απόδοση νέων μονωτικών υλικών.
Μοιάζει με απλή διακόσμηση αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επιστημονικό πείραμα προκειμένου να ελεγχθεί η ενεργειακή επάρκεια των νέων μονωτικών υλικών.
Πού, πώς και ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτών των υλικών ή τα μειονεκτήματά τους;
Πάνω από τα μισά κτίρια στην Ευρώπη έχουν χτιστεί πριν το 1975. Αν και είναι πολύ όμορφα, κρύβουν μια πολύ πιο άσχημη πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το Euronews, επιστήμονες από ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ανέπτυξαν νέα μονωτικά υλικά προκειμένου να κάνουν τα παλιά κτίρια περισσότερο αποδοτικά - τόσο σε ό,τι αφορά τις προσόψεις τους, τις κοιλότητες στους τοίχους και το εσωτερικό τους.
«Αυτό το μονωτικό υλικό αποτελείται κυρίως από τρεις στρώσεις πολυεστερικών ινών. Υποτίθεται πως δίνουν την μέγιστη θερμική μόνωση, λέει ο Καρίμ Γκάζι Γουακίλι, φυσικός, ερευνητής στο EMPA Research Institute.
Το επόμενο νέο υλικό έχει μόνο μια στρώση πολυεστερικών ινών και περίβλημα δύο υφασμάτων σε κάθε πλευρά.
Και το τρίτο υλικό που είναι και το φθηνότερο. Είναι φτιαγμένο από περλίτη. Είναι πιο συμπαγές και παχύ επειδή ο περλίτης έχει υψηλότερη θερμική αγωγιμότητα».
Οι ερευνητές ελπίζουν πως οι νέες λύσεις που προτείνουν για τη μόνωση θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ρεαλιστική οικονομική πρόταση σε περίπου τέσσερα ή πέντε χρόνια.