Πόσο αθώα είναι η βιομάζα;

Προειδοποίηση για τυχόν εμπόδιο στην προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής απηύθυνε για την καύση της βιομάζας (όπως το ξύλο) μια νέα αναφορά

Η βιομάζα αναμένεται να συνεισφέρει το 1/3 για τον επιβεβλημένο από την ΕΕ στόχο για ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2020.

Η Επιτροπή κλιματικής αλλαγής την περιγράφει σαν οικονομικό μέσο ενέργειας με χαμηλό ποσοστό άνθρακα.

Στη Βρετανία η κυβέρνηση διερωτάται πόσος άνθρακας μπορεί να εξοικονομηθεί από την καύση βιομάζας και κατά πόσο η πρακτική αυτή βλάπτει τα δάση.

Η καύση βιομάζας δεν είναι μια επιλογή χωρίς μόλυνση. Δημιουργεί αέρια του θερμοκηπίου για την κοπή και μεταφορά του ξύλου όταν αυτό καίγεται.

Οι υποστηρικτές ωστόσο αναφέρουν ότι μέχρι τώρα που η καμμένη βλάστηση αντικαθίσταται από νέα φυτά για να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα που θα έπρεπε να παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Τα στοιχεία ερμηνεύονται με διαφορετικούς τρόπους. Εταιρείες ενέργειας υποστηρίζουν ότι η εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα αξίζει τον κόπο αλλά το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Πολιτικής αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστέψει κανείς ότι οι απαιτούμενες μειώσεις εκπομπών αερίων θα επιτευχθούν από την παρούσα πολιτική για τη βιομάζα.