Το γνωστό πλέον σε όλους νέφος από τη σκόνη της Σαχάρα είναι ένα φαινόμενο που πλήττει όλες τις μεσογειακές χώρες.
Και εκτός από αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας, προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας αφού εμποδίζουν τη λειτουργία των ηλιακών κατόπτρων.
Για αυτό, οι επιστήμονες του ευρωπαϊκού προγράμματος Μελέτης του Κλίματος και της Ατμοσφαιρικής Σύνθεσης MACC-II, έχει βρει μια μέθοδο που μπορεί να προβλέψει τη συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου.
Η μέθοδος αυτή παρέχει δεδομένα με βάση τα οποία μπορεί να ρυθμιστεί η παραγωγή ενέργειας, αλλά και να αποφασιστεί, από τα δεδομένα που συλλέγονται, που πρέπει να γίνουν τα καινούργια εργοστάσια ώστε να είναι όσο πιο αποδοτικά γίνεται.
"Αυτό που αντικρίζουμε στα κάτοπτρά μας είναι σκόνη και αερολύματα από την έρημο. Είναι επιβλαβή για τις εγκαταστάσεις μας, γιατί μειώνουν την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία, επηρεάζοντας το γενικότερο σύστημα. Εάν γνωρίζουμε λίγες μέρες νωρίτερα ότι μια καταιγίδα τέτοιας σκόνης έρχεται, τότε θα αποθηκεύσουμε περισσότερη ενέργεια, ώστε να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε τις μέρες όπου δεν θα υπάρχει αρκετή ηλιακή ακτινοβολία για να λειτουργήσει το σύστημα" αναφέρει ο Φλοράν Κασάρ, διευθυντής του προγράμματος Βιομηχανικών Κατασκευών της Μεσογείου στο euronews.
Οι ειδικοί προβλέπουν την έλευση του νέφους σκόνης μετρώντας την ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στο έδαφος. Μέσω αλγορίθμων μπορούν να προβλέψουν ποια πορεία θα ακολουθήσει η σκόνη.
Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η σκόνη της ερήμου εμποδίζει τον ήλιο να φτάσει στα κάτοπτρα, τα οποία επίσης λερώνονται.