Μία από τις μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής φιστικιών του κόσμου εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τον τεράστιο όγκο της παραγωγής της για να έχει διπλό όφελος: πέρα από τις εξαγωγές φιστικιών να… θερμαίνει και τα σπίτια της!
Τα φιστίκια με το σκληρό κέλυφος (γνωστά σε εμάς ως φιστίκια Αιγίνης) κάνουν πολύ καλό στην καρδιά και είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά.
Φαίνεται, όμως, ότι πέρα από τα οφέλη στην υγεία μπορεί να προσφέρουν και πράσινες λύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.
Η ιδέα αυτή προτάθηκε για μια «οικολογική πόλη» στην περιοχή Gaziantep της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, τα τσόφλια από τα φιστίκια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση κτιρίων στη μαζικά αναπτυσσόμενη περιοχή του Gaziantep, η οποία παρήγαγε περίπου 1,814 τόνους αυτού του πράσινου χρυσού το 2013.
Όπως εξήγησε η SedaMuftuogluGulec, ειδικός στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό κτιρίων, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AgenceFrance-Presse (AFP): "Είναι γνωστή η δυναμική της συγκεκριμένης περιοχής σε ό,τι αφορά την παραγωγή φιστικιών, καθώς επίσης και το σημαντικό ποσοστό από τσόφλια που απορρίπτονται ως απόβλητα. Σκοπός μας είναι η παραγωγή βιοαερίου (ανανεώσιμη μορφή ενέργειας) από την καύση των τσοφλιών των φιστικιών. Πιστεύουμε ότι η οικολογική πόλη μπορεί να θερμανθεί από το κάψιμο των τσοφλιών, επειδή όταν σχεδιάζει κανείς μια περιβαλλοντικά φιλική πόλη, λαμβάνει υπόψη του όλες τις διαθέσιμες φυσικές πηγές ενέργειας που διαθέτει. Αν, για παράδειγμα, η περιοχή είχε πολλούς ανέμους, θα στρεφόμασταν στην αιολική ενέργεια".
Η Τουρκία βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής φιστικιών, μετά το Ιράν και τις ΗΠΑ.
Την περασμένη χρονιά η Τουρκία εξήγαγε 3 τόνους φιστικιών. Η Κίνα, που ακολουθεί την Τουρκία στον όγκο της παραγωγής, καταναλώνει τα περισσότερα φιστίκια στον κόσμο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το AFP, η "πόλη των φιστικιών" που υπολογίζεται ότι θα στεγάσει 200.000 ανθρώπους σε μια έκταση 3.200 στρεμμάτων, περιμένει ακόμη να πάρει την έγκριση των αρχών.