Θερμοστάτης: Ρυθμίστε την κατανάλωση και… τα έξοδα σας

Κατά 2% αυξάνεται κάθε χρόνο η μέση κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών στην Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημα κοινοτικά στοιχεία.

Με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων αλλά και την εκτόξευση των τιμών των καυσίμων που αποτελούν μονίμως τον εύκολο φοροεισπρακτικό στόχο, η ανάγκη για οικονομία στην ενέργεια που καταναλώνουμε είναι πιο επιτακτική παρά ποτέ στη χώρα μας.

Μια εύκολη και σχετικά οικονομική λύση για να ελέγξουμε την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού μας και φυσικά να μειώσουμε τα ποσά που ξοδεύουμε σε λογαριασμούς, είναι η τοποθέτηση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τοποθέτησης θερμοστάτη

Ο προγραμματιζόμενος θερμοστάτης είναι μια μικρή συσκευή που ρυθμίζει “έξυπνα” τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια.

Πώς λειτουργεί;

Βελτιστοποιώντας τη θερμοκρασία του σπιτιού με προκαθοριζόμενα προγράμματα για το καλοκαίρι και το χειμώνα, για τις νυχτερινές ώρες του ύπνου, τις ώρες που βρισκόμαστε στο σπίτι και όταν λείπουμε. Δεν έχει νόημα να καταναλώνουμε ενέργεια για θέρμανση όταν απουσιάζουμε από το σπίτι.

Ο προγραμματιζόμενος θερμοστάτης ενεργοποιεί τη θέρμανση αυτόματα στις ώρες που έχουν εμείς προκαθορίσει χωρίς να ασχοληθούμε περαιτέρω.

Σε πρώτη φάση οφείλουμε να καθορίσουμε το πρόγραμμα που μας εξυπηρετεί περισσότερο (οικονομικά και ενεργειακά). Ο προγραμματιζόμενος θερμοστάτης λειτουργεί αντίστοιχα με το ξυπνητήρι σε ένα κινητό τηλέφωνο.

Παράλληλα, ο προγραμματιζόμενος θερμοστάτης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να “ρίξει” τη θερμοκρασία κατά ορισμένους βαθμούς Κελσίου, τις ώρες που απουσιάζουμε, αντί να διακόψει εντελώς τη θέρμανση ή και να την αυξήσει.

Τα νέα μοντέλα ηλεκτρονικών θερμοστατών συνδέονται με το ασύρματο δίκτυο και μπορούμε να τα προγραμματίσουμε μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου μας.

Το κόστος ενός θερμοστάτη

Γενικά η αγορά ενός θερμοστάτη μπορεί να είναι πολύ οικονομική καθώς οι τιμές ξεκινούν από 35 ευρώ.

Βεβαίως υπάρχουν και πιο εξελιγμένα μοντέλα τα οποία λειτουργούν με wi-fi. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 250- 700 ευρώ.