Πολύ καλά είναι τα νέα για την παραγωγή ενεργειακών φυτών στη χώρα μας.
Τα ενεργειακά φυτά υπόσχονται όχι μόνον καθαρότερη ενέργεια αλλά και θέσεις εργασίας, ειδικά στην περιφέρεια.
Το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΚΑΠΕ πραγματοποιεί πειράματα, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2015.
Όπως βρέθηκε φυτά όπως το σόργο και το κενάφ που μπορεί να δώσουν μέχρι και πάνω από πέντε τόνους ξηράς ουσίας στο στρέμμα.
Υπάρχουν, επίσης, και κάποιες χειμερινές καλλιέργειες με χαμηλότερο δυναμικό παραγωγής (περί τον μισό τόνο στο στρέμμα ξηρά ουσία) που όμως έχουν ελάχιστες απαιτήσεις και μπορούν να παρεμβληθούν σε συστήματα αμειψισποράς με εαρινές καλλιέργειες και να βελτιώσουν το εισόδημα των παραγωγών.
Από τις εαρινές καλλιέργειες, τις υψηλότερες αποδόσεις έδωσαν το σόργο (πάνω από 5 τόνους ξηρή ουσία ανά στρέμμα) και το κενάφ (2,5 τόνους ξηρή ουσία ανά στρέμμα). Το κενάφ εμφάνισε μείωση των αποδόσεων τη δεύτερη χρονιά. Με την ακαλλιέργεια, ωστόσο, οι αποδόσεις ήταν μειωμένες κατά 12-25%. Για τις χειμερινές καλλιέργειες αντίθετα, ακόμη και μια μικρή μείωση των αποδόσεων με την ακαλλιέργεια, αντισταθμίζεται από τη σημαντική εξοικονόμηση στην ενέργεια για την κατεργασία του εδάφους που αντιπροσωπεύει μέχρι και 50% των συνολικών εισροών.
Τα ενεργειακά φυτά αποτελούν μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί να παράγει θερμότητα (πέλετς, μπρικέτες κ.λπ.) και καύσιμα μεταφορών (μεθάνιο, φυτικά λάδια και αλκοόλες). Η χρήση τους αναμένεται περιορίσει την εξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενες μορφές ενέργειας και να ενισχύσει το εμπορικό της ισοζύγιο.
Ειδικά για τις αγροτικές περιοχές της χώρας εκτιμάται πως θα δώσει εισόδημα και απασχόληση σε περιοχές που τουλάχιστον πριν από την κρίση έφθιναν.