Το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας για το περιβάλλον παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου. Ο υπουργός επισήμανε, εξάλλου, ότι ο φιλόδοξος στόχος μείωσης των εκπομπών κατά 40% για το 2030 (σε σύγκριση με το 1990) είναι ένας οικονομικά αποδοτικός στόχος στην πορεία της Ένωσης προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει τον ισχυρό προσανατολισμό της προς τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Προεδρία στον σπουδαίο ρόλο που έχει παίξει μέχρι σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος στην ανάδειξη του κορυφαίου προβλήματος του πλανήτη και ολόκληρης της ανθρωπότητας, που είναι η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτεραιότητες της Προεδρίας, σημειώνοντας ότι βασικό στόχο αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας σε τρεις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν:
1. Τη μεταφορά αποβλήτων.
2. Την ένταξη της αεροπλοΐας στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών.
3. Τα ξενικά χωροκατακτητικά είδη.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι μια σημαντική προτεραιότητα της Προεδρίας θα αποτελέσει η προώθηση και ενδελεχής εξέταση των επιμέρους θεμάτων που υιοθετήθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πακέτο «Κλίμα- Ενέργεια στο πλαίσιο του 2030», που αφορά εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας.
Ο υπουργός επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των λαών της Ένωσης η οικοδόμηση μιας οικονομίας που θα διατηρεί τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα δημιουργεί και νέες, ενώ συγχρόνως θα είναι λιγότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές ενέργειας και θα στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Επίσης, ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πλαστικής σακούλας που αποτελεί μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς οι πλαστικές σακούλες συσσωρεύονται στο περιβάλλον ειδικά υπό τη μορφή θαλάσσιων αποβλήτων.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της Προεδρίας για την περαιτέρω ωρίμανση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της κλιμάκωσης των διεθνών διαπραγματεύσεων, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο στη Βόννη και στη συνέχεια στην παγκόσμια διάσκεψη στη Λίμα στο τέλος του 2014 ενόψει της αναμενόμενη παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας στο Παρίσι το 2015.