Μπαταρία που δουλεύει με ζάχαρη

Μια μπαταρία που δουλεύει με βάση τη... ζάχαρη κατασκεύασαν Αμερικανοί επιστήμονες. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, η νέα αυτή μπαταρία είναι πολύ πιο αποδοτική ενεργειακά από οποιαδήποτε άλλη του είδους της έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό ακριβώς βάζει σοβαρή υποψηφιότητα κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τις συμβατικές μπαταρίες με άλλες "ζαχαρένιες", που θα είναι φθηνότερες, επαναφορτιζόμενες και βιοδιασπώμενες, συνεπώς πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι ερευνητές, του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Βιρτζίνια (Virginia Tech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", αισιοδοξούν ότι το πολύ σε μια τριετία οι μπαταρίες τους θα χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές-ταμπλέτες και διάφορες άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μπαταρίας είναι ότι όταν έρθει η ώρα να την πετάξουμε, δεν μολύνει το περιβάλλον. Δισεκατομμύρια μπαταρίες, που περιέχουν τοξικές ουσίες, πετιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, συνιστώντας κίνδυνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.