Δεν είναι βιώσιμη λύση τα βιοκαύσιμα από φύκια

Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ένθερμα ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων από θαλάσσια φύκια θα είναι η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, των ΗΠΑ.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, μάλιστα, υπήρξε υποστηρικτής της άποψης αυτής εκτιμώντας ότι το βιοκαύσιμο αυτό θα βοηθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να απεξαρτηθούν πλήρως από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Όμως, νέα μελέτη του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικών Ερευνών υποστηρίζει ότι η εν λόγω παραγωγή βιοκαυσίμων δεν είναι λύση βιώσιμη καθώς για να παραχθεί ποσότητα καυσίμου ικανή να καλύψει ενεργειακά τις ΗΠΑ θα χρειαστεί περισσότερες ενεργειακές πηγές από τη συνολική ποσότητα ενέργεια που τελικά θα παράξει.

“Με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες, η κλιμάκωση της παραγωγής θα έχει τεράστιες απαιτήσεις... όχι μόνο ενεργειακά αλλά και σε νερό, γη, την πρώτη ύλη όπως διοξείδιο του άνθρακα, νιτρικά και φωσφορικά άλατα” εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Jennie Hunter-Cevera.

Όπως σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πάντως οι επιστήμονες, η εν λόγω θέση δεν σημαίνει συλλήβδην απόρριψη της μεθόδου αλλά ότι προς το παρόν μπορεί να εξασφαλίσει μόνο το 5% των 10,5 δισ. γαλονιών (39 δισ. λίτρα) καυσίμου που απαιτούνται μόνο και μόνο για τις μεταφορές στις ΗΠΑ.

“Τα βιοκαύσιμα από φύκη είναι ακόμη ένας έφηβος που χρειάζεται τροφή και ανάπτυξη” εξηγούν οι επιστήμονες.