Η Μαργαρίτα διεκδικεί μια ιστορική πρωτιά. Είναι η πρώτη γενετικά τροποποιημένη αγελάδα που θα παράγει γάλα... υποαλλεργικό!
Αν και πλούσιο σε πρωτεΐνες, το γάλα της Μαργαρίτας, δεν περιέχει την πρωτεΐνη β-λακτοσφαιρίνη, η οποία ενοχοποιείται για πολλές τροφικές αλλεργίες που σχετίζονται με το γάλα.
Ενδεικτικό είναι ότι το 3% των νεογέννητων μωρών αλλά και ένα υψηλό ποσοστό ενηλίκων, εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο αγελαδινό γάλα και είναι αυτά τα οποία πρωτίστως αφορά το νέο γάλα.
Το DNA της αγελάδας είναι έτσι τροποποιημένo ώστε να μην παράγεται στο γάλα η β- λακτοσφαιρίνη. Η εν λόγω αινιγματική ουσία -για την οποία δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί με βεβαιότητα ποιος είναι ο ρόλος που παίζει στον οργανισμό- υπάρχει στο αγελαδινό αλλά όχι στο ανθρώπινο γάλα.
Η Μαργαρίτα δεν έχει ακόμα γεννήσει και δεν έχει παράγει γάλα με φυσιολογικό τρόπο, αλλά οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ορμόνες για να επιταχύνουν την παραγωγή του γάλακτος της. Όλα τα δείγματα γάλατος που ελήφθησαν από το ζώο, δεν περιείχαν καθόλου την αλλεργιογόνα β-λακτοσφαιρίνη.
Οι Νεοζηλανδοί ερευνητές, που έκαναν τη σχετική επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), δήλωσαν ότι η τεχνική τους (η λεγόμενη “παρεμβολή RNA”, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε ζώο της κτηνοτροφίας) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο μέλλον για τη γενετική τροποποίηση ενός μεγάλου αριθμού ζώων.