Ένα καλοκαίρι που διαρκεί… 7,5 χρόνια!

Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας... στον Τιτάνα!

Ο γιγαντιαίος δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου, παρουσιάζει ένα φαινόμενο, γνωστό σε εμάς εδώ στη Γη αλλά όχι και σε άλλους πλανήτες: αλλαγή των εποχών.

Μάλιστα, οι επιδράσεις αυτής της αλλαγής των εποχών είναι πολύ σημαντικότερες και έντονες από ότι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Την ανακάλυψη έκανε η ελληνικής καταγωγής αστροφυσικός Αθηνά Κουστένη του Αστεροσκοπείου Παρισιού-Μεντόν, μετά από πολυετείς παρατηρήσεις του πλανήτη. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στο συνέδριο Ευρωπαϊκής Πλανητικής Επιστήμης στην Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την Κουστένη, όπως συμβαίνει και στη Γη, οι επιφανειακές συνθήκες στον Τιτάνα μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Οι μεταβολές αφορούν διαφορές στην θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και στην χημική σύνθεσή της, ιδίως στις περιοχές των δύο πόλων. Μεταξύ άλλων, λίμνες υδρογονανθράκων σχηματίζονται γύρω από τον βόρειο πόλο στη διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών και της διαδικασίας υγροποίησης.

Η αστροφυσικός χαρακτήρισε τα φαινόμενα αυτά “μεγάλη έκπληξη”.

Ο δορυφόρος του Κρόνου κινείται στο διάστημα με μια κλίση του άξονά του γύρω στις 27 μοίρες, λίγο μεγαλύτερη από την κλίση του άξονα της Γης (περίπου 23 μοίρες), πράγμα που σημαίνει, κατά την Κουστένη, ότι είναι ίδια η αιτία των διαδοχικών εποχών στους δύο κόσμους, δηλαδή οφείλεται στο γεγονός ότι το φως του Ήλιου πέφτει σε διαφορετικές περιοχές τόσο της Γης όσο και του Τιτάνα με διαφορετική κλίση μέσα στο χρόνο και άρα έχει ποικίλη ένταση διαχρονικά.

Κάθε εποχή στον Τιτάνα διαρκεί περίπου 7,5 χρόνια, ενώ ο μητρικός πλανήτης Κρόνος χρειάζεται περίπου 29,5 γήινα χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.