Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική κάθε άλλο παρά ενιαία και κοινή είναι. Ενώ η Γερμανία σχεδιάζει τη σταδιακή απαγόρευση της πυρηνικής ενέργεια, η Μ. Βρετανία επιθυμεί την ενίσχυσή της.
Από την άλλη πλευρά η Γαλλία δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στην πυρηνική ενέργεια. Εκτός από τους πυρηνικούς σταθμούς που βρίσκονται στην επικράτειά της χρηματοδοτεί, μέσω της Γαλλικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (EDF) τη λειτουργία άλλων οχτώ πυρηνικών μονάδων στη Μεγάλη Βρετανία.
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν ένα νέο, κοινό πλαίσιο ενεργειακής πολιτικής για το 2014. Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα μειώσει τις εκπομπές σε αέρια του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 κατά 85-95%. Εντούτοις τα κράτη-μέλη ακολουθούν προς το παρόν διαφορετικές έως αντίθετες γραμμές, ειδικά ως προς την πυρηνική ενέργεια.
Η αμφίσημη στάση της Μεγάλης Βρετανίας
Παρά τις ευρωπαϊκές αντίθετες τάσεις, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας τάσσεται υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών της χώρας. Μάλιστα ο νυν συνασπισμός του Ντέιβιντ Κάμερον επεξεργάζεται πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία η πυρηνική ενέργεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μελλοντικού ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.
Σύμφωαν με ρεπορτάζ της DW, προς το παρόν λειτουργούν στη Μ. Βρετανία 16 πυρηνικοί σταθμοί. Κάποιοι από αυτούς κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 και πλέον χρειάζονται συντήρηση ή επέκταση.
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, στόχος είναι η αύξηση της παραγόμενης πυρηνικής ενέργειας στην χώρα. Πίσω από τις προθέσεις αυτές βρίσκεται εν πολλοίς η γενικευμένη στη γηραιά Αλβιώνα αντίληψη ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά, τόσο για τα ίδια τα εργοστάσια παραγωγής όσο και και για τους καταναλωτές