Πυροστρόβιλοι κατακαίουν δασικές εκτάσεις στην Αυστραλία

Το φαινόμενο κατέγραψε με την κάμερά του ο σκηνοθέτης Chris Tangey, ενώ μετακινούνταν στη διάρκεια γυρισμάτων στην περιοχή Alice Springs, στην Αυστραλία.

 Όπως υποστηρίζει ο Dr. Mark Wysocki, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Cornell, οι πυροστρόβιλοι έχουν πολλά περισσότερα κοινά με τους στρόβιλους σκόνης παρά με τους ανεμοστρόβιλους. Δημιουργούνται όταν κατά της διάρκεια μιας πυρκαγιάς σχηματίζονται ανεμοστρόβιλοι που παρασύρουν τη φωτιά και σχηματίζονται όταν μια μικρή εδαφική περιοχή που βρίσκεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία στέλνει προς τα επάνω θερμό αέρα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, οι μάζες του θερμού αέρα αρχίζουν να υψώνονται ταχύτατα και ρουφούν τον εξωτερικό αέρα που τις περιβάλλει σαν ηλεκτρική σκούπα. Καθώς ο στρόβιλος ανυψώνεται και μαζί του παίρνει τις φλόγες, η διάμετρος του αρχίζει να συρρικνώνεται και η περιστροφή του επιταχύνεται. Αν και οι άνθρωποι σπάνια βλέπουν πυροστρόβιλους, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για τόσο σπάνιο φαινόμενο και εμφανίζεται σε δασικές περιοχές όπου εκδηλώνονται ανεμοστρόβιλοι.

 Δείτε το βίντεο: