Ο Μαθουσάλας του Σύμπαντος

Μπορεί να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το Σύμπαν δεν είναι άπειρο -ίσως δεν είναι καν μοναδικό!- αλλά είναι αρκετά μεγάλο για να μας εκπλήσσει διαρκώς! Και οι επιστήμονες που ανέβηκαν στο βήμα του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας είχαν ένα κατάλογο με ανακαλύψεις που δεν τελείωνε...
Έτσι μας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το Μαθουσάλα του Σύμπαντός μας: το γηραιότερο άστρο στον Κόσμο με ηλικία 13,2 δισεκατομμυρίων ετών, ελάχιστα νεότερο δηλαδή από το Σύμπαν καθαυτό αφού γεννήθηκε λίγο μετά το Μπιγκ Μπανγκ. 
 
 
Μάλιστα, ο γηραιός αυτός ήλιος βρίσκεται αρκετά κοντά στη Γη, σε απόσταση 186 ετών φωτός από εμάς. Οι επιστήμονες μελετούν έναν αιώνα το άστρο αλλά μόλις φέτος κατάλαβαν πόσο αρχαίο είναι. 
 

Η μεγαλύτερη δομή στο Σύμπαν

Οι διαστάσεις του Σύμπαντος είναι θεόρατες και δεν μπορούμε να τις συλλάβουμε: τεράστιοι πλανήτες, υπερμεγέθη άστρα, γιγάντιοι γαλαξίες. Όμως, ο γίγας των γιγάντων, η μεγαλύτερη γνωστή δομή στο Σύμπαν είναι μια ομάδα κβάζαρ. Για να έχουμε ένα συγκριτικό μέγεθος του μεγαλείου της αρκεί να σκεφτούμε ότι ένα διαστημόπλοιο που θα ταξίδευε με την ταχύτητα του φωτός θα χρειαζόταν 4 δισεκατομμύρια χρόνια για να τη διασχίσει. 
 
 
Τα κβάζαρ είναι πυρήνες γαλαξιών από τις πρώτες μέρες του σύμπαντος, τα οποία περιοδικά εκδηλώνουν περιόδους τρομερά έντονης ενεργειακής ισχύος και φωτεινότητας, με αποτέλεσμα να γίνονται ορατά σε τεράστιες αποστάσεις. Οι περίοδοι αυτοί διαρκούν 10 έως 100 εκατ. έτη. Από το 1982, έχει γίνει γνωστό ότι τα κβάζαρ τείνουν να σχηματίζουν ομάδες ή δομές εντυπωσιακά μεγάλου μεγέθους.
 
Η ομάδα κβάζαρ που μόλις ανακαλύφθηκε, έχει μήκος περίπου 1.200 μεγαπαρσέκ ή 1.200 εκατ. παρσέκ (κάθε παρσέκ είναι 3,3 έτη φωτός). Το μέγεθος της συστάδας αυτής είναι τέτοιο, που ουσιαστικά ανατρέπει τις έως τώρα αντιλήψεις των επιστημόνων ότι στο Σύμπαν δεν είναι δυνατό να υπάρχει κάποια δομή μεγαλύτερη από 370 μεγαπαρσέκ. Στην ουσία, μάλιστα, απειλείται η ίδια η Κοσμολογική Αρχή του Αϊνστάιν ότι το σύμπαν σε μεγάλες κλίμακες είναι το ίδιο από όπου κι αν το παρατηρήσει κανείς.

Ο Γαλαξίας μας είναι πολύ πιο “αδύνατος” από ό,τι νομίζαμε

Οι τελευταίες μετρήσεις των αστρονόμων έδειξαν ότι ο Γαλαξίας μας έχει σαφώς μικρότερη μάζα από αυτή που νομίζαμε, ούτε το 50% αυτού που πιστεύαμε μέχρι τώρα. 
 
 
Η εκτίμηση της γαλαξιακής μάζας ήταν ανέκαθεν δύσκολη υπόθεση, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της αφορά την μυστηριώδη και αόρατη σκοτεινή ύλη.
 
Η νέα εκτίμηση είναι ότι η μάζα του γαλαξία μας είναι μόνο 500 έως 1.000 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.