Είναι η πιο μακρινή έκρηξη σουπερνόβα που συνέβη ποτέ τόσο από άποψη χρόνου όσο και από άποψη χώρου (εξάλλου στο Σύμπαν αυτές οι δυο διαστάσεις συναντώνται) από τη Γη. Κι όμως έφτασε σε μας. Και αυτό χάριν στο τηλεσκόπιο Χαμπλ. Μέσω του υπερτηλεσκοπίου, Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν την πιο μακρινή έκρηξη αστέρα που έχει παρατηρηθεί ποτέ, σε απόσταση περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός .
Η σούπερ-νόβα, με την ονομασία SN SCP-0401 -ή αλλιώς Μίνγκους από τον ομώνυμο μουσικό της τζαζ!- εντοπίστηκε από τους επιστήμονες του Προγράμματος Κοσμολογίας Σούπερ-νόβα του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ.
Η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη μέτρηση της κοσμικής ιστορίας και της διαχρονικής εξέλιξης της σκοτεινής ενέργειας, της μυστηριώδους δύναμης που επιταχύνει τη διαστολή του σύμπαντος.
Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι πώς και γιατί η σκοτεινή ενέργεια φαίνεται να επηρεάζει την επέκταση του σύμπαντος διαφορετικά σε διαφορετικές περιοχές του.
Οι περισσότερες εκρήξεις σουπερνόβα είναι ουσιαστικά το θανατηφόρο ξέσπασμα των άστρων τα οποία έχουν γίνει τόσο μεγάλα που καταρρέουν υπό το ίδιο τους το βάρος. Υπάρχουν όμως και σουπερνόβα τύπου Ια, όπως η Μίνγκους, που ξεκινούν ως λευκός νάνος που απορροφά μάζα από ένα άλλο γειτονικό άστρο-συνοδό. Όταν το άστρο-νάνος φθάσει σε μια κρίσιμη μάζα, εκρήγνυται σε μια τιτάνια θερμοπυρηνική έκρηξη. Το φως από τις εκρήξεις αυτού του είδους, καθώς ταξιδεύει έως τη Γη, θεωρείται από τους αστρονόμους ιδανικό σημείο αναφοράς για τη μέτρηση των κοσμικών αποστάσεων, καθώς και για τον υπολογισμό του πόσο έχει επεκταθεί (διασταλεί) το σύμπαν από τότε που έγινε η συγκεκριμένη έκρηξη.