Το ερώτημα αν υπάρχει ζωή σε άλλο πλανήτη, συνοδεύεται με την ερώτηση: ναι, αλλά στον πλανήτη ποιανού σύμπαντος;
Θεωρούμε ότι το Σύμπαν μας είναι άπειρο. Εξ ου και η λέξη σύμπαν (συν+παν: ουσιαστικοποιημένο ουδέτερο του επιθέτου σύμπασας, δηλαδή “όλα ανεξαιρέτως”). Κι όμως, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το Σύμπαν μας, δεν είναι το... όλον!
Και αυτό γιατί πολλοί απλά, το Σύμπαν όχι μόνο δεν είναι άπειρο: δεν είναι καν μοναδικό!
Σύμφωνα με τους ειδικούς από πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία, οι πιθανότητες να υπάρχουν πολλά σύμπαντα είναι περισσότερες από το να μην υπάρχουν.
Ας δούμε 5 θεωρίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά σύμπαντα
1. Υπάρχουν άπειρα σύμπαντα
Αν ο χρόνος είναι άπειρος και ο χώρος το ίδιο, είναι βέβαιο ότι σε κάποιο σημείο αρχίζουν οι... επαναλήψεις και αυτό γιατί οι τρόποι που δομείται η ύλη είναι πεπερασμένοι. Αν ταξιδεύατε λοιπόν στο χωρόχρονο, θα βρίσκατε άπειρους εαυτούς σας, άλλοι πανομοιότυποι άλλοι λίγο διαφορετικοί από εσάς.
Επειδή το παρατηρήσιμο σύμπαν επεκτείνεται μόνο σε διάμετρο 13,7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, δηλαδή όσο πρόλαβε να ταξιδέψει το φως μετά το Big Bang, τότε πέρα από αυτό το όριο υπάρχει ένα άλλο σύμπαν. Και πέρα από εκείνο ένα τρίτο...και ούτω καθ' εξής.
2. Τα σύμπαντα- φούσκες
Εκτός της θεωρίας που αναφέραμε μόλις παραπάνω, υπάρχει και η θεωρία του αέναου πληθωρισμού. Εν ολίγοις λέει ότι μετά το Big Bang, ο χρόνος και ο χώρος αναπτύχθηκαν με διαφορετικό ρυθμό σε διαφορετικά μέρη του απείρου. Η ανάπτυξη τους έγινε σε σχήμα μπαλονιού. Η θεωρία προτάθηκε πρώτη φορά από τον κοσμολόγο του Tufts University, Alexander Vilenkin. Ο Vilenkin πρότεινε ότι σε κάποια σημεία, η διαστολή του χωρόχρονου σταμάτησε ενώ σε άλλα συνεχίζεται, έτσι φτιάχτηκαν διαφορετικές φούσκες που συνιστούν διαφορετικά σύμπαντα. Βεβαίως κάθε σύμπαν μπορεί να διαπνέεται από τους δικούς του φυσικούς νόμους.
3. Παράλληλα σύμπαντα
Η θεωρία αυτή από τους Paul Steinhardt και Neil Turok του Princeton University και του Ρerimeter Institute for Theoretical Physics του Καναδά λέει ότι το σύμπαν μας μπορεί να είναι απλά μια φέτα ανάμεσα σε άπειρα άλλα παράλληλα σύμπαντα. Μάλιστα, τα σύμπαντα αυτά μπορούν κάποιες φορές να μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο προκαλώντας Big Bangs τα οποία μηδενίζουν το χώρο και το χρόνο και... φτου και από την αρχή.
4. Θυγατρικά σύμπαντα
Βάσει της θεωρίας της κβαντικής μηχανικής, που διαπνέει το μικροσκοπικό κόσμο των υποατομικών σωματιδίων. Η κβατική θεωρία εξηγεί τον κόσμο βάσει των πιθανοτήτων. Δηλαδή, υπάρχουν τόσα σύμπαντα όσες και οι πιθανότητες να γίνει κάτι. Ας πούμε: είστε σε ένα σταυροδρόμι, υπάρχει ένα σύμπαν στο οποίο θα στρίψετε αριστερά και ένα στο οποίο θα πάτε δεξιά.
5. Το σύμπαν των μαθηματικών
Τελικά τα μαθηματικά είναι ένας τρόπος να περιγράψουμε το σύμπαν ή είναι η πραγματικότητα επί της οποίας θεμελιώνεται το σύμπαν; Αν ισχύει το δεύτερο, οι μαθηματικοί νόμοι που συγκροτούν το δικό μας σύμπαν, δεν είναι η μόνη επιλογή αλλά στην πραγματικότητα, όλες οι πιθανές μαθηματικές δομές υπάρχουν, κάθε μια στο δικό της σύμπαν.