Ζούμε μέσα σε αυτό και προσπαθούμε να το γνωρίσουμε από αρχαιοτάτων χρόνων. Όμως, το Σύμπαν δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Και όχι μόνο εμάς! Οι αστρονόμοι αιφνιδιάζονται πολύ συχνά από αυτόν τον αχανή γνωστό-άγνωστο που μας περιβάλλει.
Διαβάστε 7 εντυπωσιακά πράγματα για το Σύμπαν
1. Το Σύμπαν είναι πραγματικά παλιό!
Η ηλικία του Σύμπαντος είναι 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, με μια απόκλιση =/- 130 εκατομμύρια χρόνια. Ως γέννηση του θεωρείται το λεγόμενο Big Bang. Η αλήθεια είναι πως το Σύμπαν είναι τόσο παλιό όσο και ο χρόνος αφού πριν το Big Bang δεν υπήρχε χρόνος, σωστά;
2. Το Σύμπαν όλο και μεγαλώνει
Στα 1920 ο αστρονόμος Έντουιν Χαμπλ (προς τιμήν του και το περίφημο τηλεσκόπιο) απέδειξε ότι το Σύμπαν δεν είναι στατικό και ήρεμο, κάθε άλλο: διαρκώς διαστέλλεται και μάλιστα με αρκετά βίαιες διαδικασίες. Η διαστολή του αυτή οφείλεται σε μια αόρατη αλλά απολύτως υπαρκτή δύναμη: τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια.
3. Η διαστολή του Σύμπαντος όλο και επιταχύνεται
Η σκοτεινή ενέργεια όχι απλά εξωθεί το Σύμπαν στο να διαλυθεί αλλά το πράττει και με όλο και αυξανόμενη ταχύτητα. Το 1998, οι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν και τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Το 2011 η ανακάλυψη τους, τους χάρισε και το Νόμπελ.
4. Το Σύμπαν θα μπορούσε να είναι επίπεδο
Δυο αντικρουόμενες δυνάμεις συγκρούονται συνεχώς στο σιωπηλό πλην βίαιο Σύμπαν: η κεντρομόλος βαρύτητα (που οφείλεται στην πυκνότητα της μάζας του Σύμπαντος) και η απωστική δύναμη της σκοτεινής ενέργειας. Όταν η πυκνότητα του Σύμπαντος ξεπερνά ένα κρίσιμο όριο, τότε ο χώρος καμπυλώνεται. Δηλαδή το Σύμπαν δεν έχει τέλος αλλά δεν είναι άπειρο! Κάποια στιγμή θα διαλυθεί υπό το ίδιο του το βάρος: το... Big Crunch
Αν η πυκνότητα ισορροπήσει στο κρίσιμο όριο, το Σύμπαν θα ανοίξει, θα γίνει επίπεδο σαν φύλλο χαρτί και τότε θα μπορεί να συνεχίσει να διαστέλλεται επ' άπειρον! Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το Σύμπαν μπορεί να γίνει επίπεδο και μάλιστα είναι αρκετά βέβαιο καθώς η υπόθεση έχει περιθώριο λάθους 2%.
5. Το Σύμπαν είναι γεμάτο με αόρατη ύλη
Αυτό που βλέπουμε αντιστοιχεί στο 4% της μάζας του Σύμπαντος. Η αόρατη ύλη αγγίζει το 96% της μάζας του Κόσμου!
6. Το Σύμπαν αντηχεί την κραυγή της γέννησης του
Μικροκύματα φωτός διατρέχουν το Σύμπαν. Είναι απομεινάρια του Big Bang. Η “κραυγή” αυτή, το... γενέθλιο τέντωμα του Σύμπαντος το διατρέχει σαν ένα πέπλο ακτινοβολίας.
7. Μπορεί να μην υπάρχει μόνο ένα Σύμπαν
Η θεωρία είναι η εξής: ο Κόσμος διαπνέεται από έναν αέναο πληθωρισμό! Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή μετά το Big Bang, ο χρόνος και ο χώρος αναπτύχθηκαν με διαφορετικό ρυθμό σε διαφορετικά μέρη του απείρου. Η θεωρία του αέναου πληθωρισμού υποστηρίζει ότι στο άπειρο υπάρχουν διαφορετικές “φούσκες”, δηλαδή πολλαπλά σύμπαντα καθένα εκ των οποίων έχει τους δικούς του φυσικούς νόμους. Η θεωρία δεν έχει αποδειχτεί, ούτε απορριφθεί όμως. Και ίσως να μην έχουμε ποτέ τα ικανά τεκμήρια για να την επιβεβαιώσουμε ή να την απορρίψουμε παρά μόνο αν συγκρουστούμε με ένα άλλο σύμπαν...