Σε λιγότερο από 2 χρόνια ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα αντέχει άλλο

Η χωρητικότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή θα εξαντληθεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, μια από τις μεγαλύτερες χωματερές της χώρας φτάνει στα όρια της, το αργότερο σε 22 μήνες.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με μετρήσεις αρμόδιας υπηρεσία, ο χώρος των 3.800 τ.χλμ. που εξυπηρετεί όλο το λεκανοπέδιο, φτάνει οριακά.

Καθημερινά απορρίπτονται στον εν λόγω χώρο 5.500 τόνοι οικιακών σκουπιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως τις 16 Νοεμβρίου, είχαν εναποτεθεί 11.650.000 κ. μ. απορριμμάτων και η εναπομένουσα χωρητικότητας ανέρχεται σε 5.381.231 κ.μ.

Ο κ. Σγουρός υπογράμμισε και την επιτακτική ανάγκη κατασκευής τεσσάρων νέων μονάδων να περιοριστεί η ποσότητα των απορριμμάτων που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή.

Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 98/08, που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, στην ταφή απορριμμάτων χωρίς προηγούμενη επεξεργασία επιβάλλεται ειδικό τέλος ταφής 35 ευρώ ανά τόνο, το οποίο αυξάνεται ετησίως με 5 ευρώ ανά τόνο, έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο.