Νέα μορφή ύλης γεννιέται στο CERN

Και εγένετο... νέα μορφή ύλης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του CERN παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά κατά τη σύγκρουση και την παραγωγή σωματιδίων στους επιταχυντές, κάτι που αποτελεί πιθανή ένδειξη για δημιουργία μιας νέας μορφής ύλης. Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες έχει καταγραφεί ένα κύμα γκλουονίων που μοιάζει με υγρό.

Οι ενδείξεις εντοπίστηκαν από τους ερευνητές του ανιχνευτή Compact Muon Solenoid (CMS) του CERN σε ένα δείγμα περίπου 2 εκατ. συγκρούσεων πρωτονίων-μολύβδου, όπου παρατηρήθηκαν να δημιουργούνται μερικά ζεύγη σωματιδίων, τα οποία περιέργως εκτοξεύτηκαν μακριά με τρόπο που υποδήλωνε μια αλληλοσυσχέτιση ανάμεσα στις κατευθύνσεις τους.

Ανάλογη παρατήρηση είχε γίνει, από την ίδια ερευνητική ομάδα, σε συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων πριν από περίπου δυο χρόνια, καθώς και μετά τη σύγκρουση ιόντων βαρέων μετάλλων όπως μολύβδου, χρυσού και χαλκού μεταξύ τους.

Αυτές οι συγκρούσεις βαρέων ιόντων π.χ. μολύβδου-μολύβδου είναι γνωστό ότι παράγουν ένα κύμα πλάσματος κουάρκ-γκλουονίων, δηλαδή την καυτή σούπα που υπήρχε στο σύμπαν κατά τα πρώτα εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ-Μπανγκ). Αυτό το κύμα πλάσματος φαίνεται να ωθεί ορισμένα σωματίδια προς την ίδια κατεύθυνση.

Από την άλλη, μερικοί θεωρητικοί φυσικοί έχουν υποστηρίξει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ πρωτονίων μπορεί να παράγουν ένα κύμα γκλουονίων σαν υγρό, που αποτελεί μια νέα μορφή ύλης (γνωστή ως color-glass condensate). Είναι αυτή ακριβώς η -θεωρητική έως τώρα- ύλη που πιθανώς παρατηρήθηκε μετά τις συγκρούσεις πρωτονίων-ιόντων μολύβδου στο CERN. Πιστεύεται ότι τα σωματίδια αυτής της ύλης αλληλοεπηρεάζονται εξ αποστάσεως μέσω του μυστηριώδους φαινομένου της κβαντικής εμπλοκής.

Από τις αρχές της ερχόμενης χρονιάς, πάντως, οι επιστήμονες έχουν προγραμματίσει νέες, πειραματικές συγκρούσεις σωματιδίων για να δουν αν επιβεβαιώνεται η υπόθεση της δημιουργίας νέας μορφής ύλης.