Η σύσταση του: αέρια και σκόνη. Η εικόνα του όμως εντυπωσιακή. Πρόκειται για μια φωτογραφία του κοντινού σχετικά στη Γη μας νεφελώματος του Ωρίωνα.
Απέχει από τον πλανήτη μας 1.500 έτη φωτός. Λόγω της λαμπρότητας του όμως είναι ορατό ακόμη και χωρίς τηλεσκόπιο, με γυμνό μάτι.
Βρίσκεται στον ουράνιο ισημερινό, γεγονός που τον καθιστά ορατό και αναγνωρίσιμο από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Γης.
Πήρε το όνομά του από την ελληνική μυθολογία. Ωρίων ονομαζόταν ο κυνηγός και σύντροφος της θεάς Άρτεμης. Ο αδελφός της Άρτεμης, Απόλλων, που ήταν δυσαρεστημένος από τη σχέση της αδερφής του με τον Ωρίωνα, ένα πρωινό, ενώ ο Ωρίωνας κολυμπούσε, την προκάλεσε αν μπορεί να πετύχει με το τόξο ένα μικρό σημαδάκι βαθιά στη θάλασσα. Η Άρτεμη έριξε και πέτυχε, αλλά το σημαδάκι που την είχε βάλει ο αδερφός της να πετύχει ήταν ο Ωρίωνας. Όταν η Άρτεμη κατάλαβε τι έκανε, έβαλε τον Ωρίωνα για πάντα στον ουρανό.
Πήρε το όνομά του καθώς τα αστέρια του νεφελώματος σχηματίζουν την εικόνα ενός άνδρα που κρατά ένα σπαθί (αριστερά το επίμηκες φωτεινό μωβ σημείο της εικόνας ενώ το κοκκινωπό νέφωμα δεξιά είναι η ασπίδα του Κυνηγού).
Ο Ωρίωνας μεσουρανεί το χειμώνα, αλλά είναι ήδη ορατός από το φθινόπωρο νωρίς το πρωί μέχρι την άνοιξη.
Κοντά του βρίσκονται οι αστερισμοί του Ταύρου, των Διδύμων, του Μικρού και Μεγάλου Κυνός κ.ά.