Έναν πλανήτη που έχει το μέγεθος του δικού μας και είναι και ακριβώς δίπλα μας εντόπισαν οι επιστήμονες.
Ο πλανήτης που είναι σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι στο Άλφα του Κένταυρου είναι εξαιρετικά ελαφρύς, ο ελαφρότερος που έχει βρεθεί ποτέ, και απέχει μόλις 4,3 έτη φωτός από εμάς.
Βασική διαφορά που έχει αυτό το... διδυμάκι του πλανήτη μας η θερμοκρασία: οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του αγγίζουν τους 1.200 βαθμούς Κελσίου οπότε είναι υπερβολικά καυτός και αφιλόξενος για ζωή.
Το Άλφα Κενταύρου είναι ένα σύστημα αποτελούμενο από τρία άστρα, δύο από τα οποία -τα Άλφα Κενταύρου Α και Άλφα Κενταύρου Β- μοιάζουν με τον Ήλιο μας και βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο, ενώ ένα τρίτο, πιο αχνό άστρο είναι γνωστό ως Εγγύς του Κενταύρου (ονομάστηκε έτσι επειδή, από τα τρία άστρα, αυτό βρίσκεται οριακά πιο κοντά στη Γη).
Το εν λόγω αστρικό σύστημα είναι ένα από τα πιο φωτεινά στον ουρανό του Νότου και, ήδη από τον 19ο αιώνα, οι αστρονόμοι έκαναν εικασίες για την πιθανή ύπαρξη πλανητών γύρω από τα άστρα του Άλφα Κενταύρου, που είναι τα πιο κοντινά στο ηλιακό μας σύστημα, απέχοντας περίπου 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Με τα ταχύτερα τωρινά διαστημικά μέσα, ένα ταξίδι από τη Γη στον Άλφα του Κενταύρου θα διαρκούσε γύρω στα 20.000 χρόνια.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Nature.