Ρίξτε τα στην ανακύκλωση ή σε… φιλανθρωπικούς σκοπούς

Μπορεί να θεωρείτε ότι η θέση τους είναι στα σκουπίδια.

Έχετε, όμως, σκεφτεί ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούν να συνεχίσουν τη... ζωή τους βοηθώντας το περιβάλλον αλλά και τους συνανθρώπους μας, ακόμη και αν εμείς δεν τα χρειαζόμαστε πια;

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πάτε να πετάξετε κάτι, ξανασκεφτείτε το! Μπορεί να πάει στην ανακύκλωση ή σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό;

Σας προτείνουμε ενδεικτικά 10 από αυτά:

Παπούτσια

Μόνο στις ΗΠΑ καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια 300 εκατομμύρια (!) ζευγάρια παπούτσια. Αν, λοιπόν, ένα ζευγάρι είναι σε καλή κατάσταση, δώστε το σε φιλανθρωπικό σκοπό. Αν, όχι, στην ανακύκλωση.

Επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα ψώνια

Αντικαθιστούν τις πλαστικές σακούλες και προστατεύουν το περιβάλλον. Αν, όμως, δεν τις χρησιμοποιείτε, μην τις αφήνετε στο ντουλάπι σας. Δώστε τις σε ανθρώπους που μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.

Σαπούνια και καλλυντικά

Αν είστε από αυτούς που συλλέγουν σαπούνια, σαμπουάν και άλλα κοσμητικά από δείγματα ή από τα ξενοδοχεία, μην τα αφήνετε να πιάνουν άσκοπα χώρο. Η Διεθνής Οργάνωση, Globus Relief, τα συγκεντρώνει και τα αποστέλλει σε ανθρώπους ανά τον κόσμο που τα έχουν ανάγκη.

Ηλεκτρονικά είδη

Όλο και περισσότεροι οργανισμοί συγκεντρώνουν ηλεκτρονικά είδη που είναι προς απόρριψη. Συνήθως ανακυκλώνουν τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα και διαθέτουν τα έσοδα για περιβαλλοντικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το νυφικό

Τροποποιήστε το κατά τρόπο που μπορείτε να το φορέσετε εσείς ή κάποιος άλλος. Αλλιώς ρίξτε το στην ανακύκλωση. Το υλικό του επαναχρησιμοποιείται σε πολύ περισσότερες εφαρμογές από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.

Ευχετήριες κάρτες

Κόψτε τις και φτιάξτε κάτι νέο με τα υλικά τους, όπως π.χ. αντικείμενα για ντεκόρ του σπιτιού σας ή κάποιου δώρου. Αλλιώς... ανακυκλώστε πάραυτα.

Σουτιέν

Όλες οι γυναίκες έχουν ένα τουλάχιστον σουτιέν που δεν τους κάνει. Αν είναι σε καλή κατάσταση, δωρίστε το, σίγουρα σε κάποια γυναίκα μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο. Αν όχι, ανακυκλώστε: χρησιμεύει για την παρασκευή ηχομονωτικών υλικών.

Μελάνια εκτυπωτή

Μόνο στις ΗΠΑ απορρίπτονται κάθε δευτερόλεπτο (!) 13 ταινίες μελανιού... ήτοι 375 εκατ. κάθε χρόνο. Ανακυκλώνονται κάλλιστα.

Έπιπλα

Θέλετε να το αντικαταστήσετε; Μετακομίζετε; Μην πετάτε τα παλιά σας έπιπλα! Δωρίστε τα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Υπάρχουν κοινότητες που τα παραλαμβάνουν από το σπίτι σας, τα επισκευάζουν και τα ξαναπωλούν. Τα έσοδα διατίθενται για κοινωνικούς σκοπούς.

Βιβλία

Όσα είναι σε καλή κατάσταση, δωρίστε τα σε κάποιο κοντινό σας σχολείο ή τοπική βιβλιοθήκη.

Όσα είναι... φύλλο και φτερό, ρίξτε τα στους κάδους της ανακύκλωσης.