Όταν το ψωμί δεν πάει στα σκουπίδια αλλά γίνεται… ένζυμα

Το ξέρετε ότι πετάμε σχεδόν 1 στα 2 τρόφιμα που αγοράζουμε;

Και όμως, δεν είναι ανάγκη. Η σπατάλη φαγητού ή foodwaste είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές που ανοίγουμε στον πλανήτη και μάλιστα με συνέπειες που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε.

Διαβάστε εδώ ένα αφιέρωμα του news.gr για το foodwaste και άλλα ενδιαφέροντα θέματα που μας αφορούν όλους.

Όπως δείχνει νέα μελέτη του Journal Of Food And Bio-products Processing, το ψωμί, το βασικότερο αγαθό διατροφής είναι ίσως και αυτό που πετάμε περισσότερο.

Και όμως! Το ψωμί αυτό θα μπορούσε να διασπαστεί σε ένζυμα τα οποία έχουν άπειρες πρακτικές χρήσεις και εφαρμογές.

Κάθε χρόνο καταλήγουν στις χωματερές 1,2 εκατομμύρια τόνοι ψωμιού.

Σε λιγότερο από 144 ώρες το ψωμί αυτό μπορεί να διασπαστεί σε ένζυμα που φτιάχνουν ένα μείγμα από γλυκοαμυλάσες και πρωτεάσας το οποίο έχει πάμπολλες εφαρμογές στη βιομηχανία.