Νερό από λύματα θα πίνουν στο Λονδίνο

Πόσιμο νερό από την ανακύκλωση και την επεξεργασία αστικών λυμάτων και λυματολάσπης σχεδιάζει να παράγει η εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου, Thames Water.

Στόχος του φιλόδοξου σχεδίου είναι να καλυφθούν οι όλο και αυξανόμενες ανάγκες για πόσιμο νερό της αγγλικής πρωτεύουσας. Όπως εκτιμά η Thames Water, μέσα στα επόμενα 25 χρόνια οι ανάγκες θα αυξηθούν από 9 εκατ. σήμερα σε 10,4 εκατ. Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε αύξηση της ζήτησης από 230 εκατ. λίτρα σε 340 εκατ. λίτρα το 2040, η οποία κατά 80% αναμένεται στο Λονδίνο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πληθυσμού της βρετανικής πρωτεύουσας από 14 σε 16 εκατομμύρια. Γεγονός που θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο δίκτυο αποχέτευσης της Thames Water και θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο της λυματολάσπης που θα πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία και ανακύκλωση.

Εκτός από την ανακύκλωση των λυμάτων, η εταιρεία κατά την προσεχή δεκαετία αποσκοπεί στην επισκευή του δικτύου αγωγών, την εγκατάσταση μετρητών και την ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να μειωθεί κατά δέκα λίτρα η μέση ημερήσια κατανάλωση των 160 λίτρων.