Πόσιμο νερό από διαστημικά σκουπίδια

Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και το θέμα της ανακύκλωσης ξεπερνά πλέον τα “στενά” όρια του πλανήτη μας.

Αφότου ο άνθρωπος βγήκε από τη Γη και πήγε στο διάστημα, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγονται από τις διαστημικές αποστολές απασχολεί συστηματικά τους ειδικούς της NASA. Έτσι, εξετάζουν τρόπους που μπορούν τα σκουπίδια αυτά να ανακυκλωθούν και να παράξουν κάτι χρήσιμο. Ήδη οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου AMES της NASA, έφτιαξαν έναν κομποστοποιητή απορριμμάτων που λιώνει τα σκουπίδια και δεν τα αποτεφρώνει, αλλά τα μετατρέπει σε δίσκους διαμέτρου 20 εκατοστών. Αυτοί οι δίσκοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σκίαστρα σε χώρους ύπνου ή άλλους μέσα στο διαστημικό σκάφος.

Μάλιστα, αυτό που εξετάζεται τελευταία είναι -εκτός από την αποστείρωση των απορριμμάτων αυτών- η εξαγωγή του νερού που περιέχουν αυτά τα υλικά και η μετατροπή του σε πόσιμο, καθώς στο διάστημα κάθε σταγόνα μετράει.

Όταν και οι δορυφόροι ανακυκλώνονται

Η υπηρεσία Defense Advance Research Projects Agency (DARPA) του αμερικανικού στρατού, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων, εξετάζει το πώς οι παροπλισμένοι δορυφόροι μπορούν να αξιοποιηθούν και να μην περιστρέφονται αέναα ως διαστημικά σκουπίδια γύρω από τη Γη.

Έχει υπολογιστεί πως γύρω από τη Γη περιστρέφονται 1.300 ανενεργοί δορυφόροι, 35.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.

Η DARPA εξετάζει πως το υλικό των παροπλισμένων δορυφόρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή νέων, σύγχρονων σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων και αντιμετώπισης του ζητήματος των διαστημικών σκουπιδιών.