Για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι απαραίτητο ν' αλλάξουμε συνήθειες στο σπίτι, στη δουλειά, στις μετακινήσεις, ακόμη και στις διακοπές μας!
Πώς μπορούμε όμως αλλάξουμε συνήθειες στο σπίτι;
• Μειώστε τα απορρίμματά σας! Στα ψώνια σας επιλέξτε είδη με μικρότερες συσκευασίες. Πιο εντυπωσιακή συσκευασία δε σημαίνει καλύτερο προϊόν, αλλά περισσότερα σκουπίδια! Διαλέξτε χαρτί αντί για πλαστικό όταν έχετε την επιλογή. Προτιμήστε τις γυάλινες συσκευασίες που επιστρέφονται, π.χ. για μπύρες και αναψυκτικά. Να αποφύγετε τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως κυπελάκια, πιάτα, κτλ
Πείτε όχι στις πλαστικές σακούλες! Ακόμα και οι σύγχρονες βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες ενδέχεται να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον.
Αν είστε εκτός σπιτιού δοκιμάστε να γεμίσετε ένα παγούρι - θα κερδίσετε χρήματα και θα ωφελήσετε το περιβάλλον.
• Μη χρησιμοποιείτε "ρολό" κουζίνας, αλλά προτιμήστε τις υφασμάτινες πετσέτες. Το χαρτί πετιέται μετά τη χρήση του, ενώ για τη λεύκανσή του απαιτείται χλώριο.
• Αν καπνίζετε να έχετε μαζί σας ένα ατομικό τασάκι για να πετάτε το τσιγάρο σας ειδικά στις παραλίες.
• Μην πετάτε ποτέ χρησιμοποιημένο λάδι στον νεροχύτη. Βάλτε το σε ένα μπουκάλι και ανακυκλώστε το στους ειδικούς χώρους (π.χ. σε κάποια σούπερ μάρκετ). Υπάρχουν εταιρίες που το συλλέγουν και το μετατρέπουν σε βιοκαύσιμα. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, κλείστε το ερμητικά σε μια σακούλα και πετάξτε το στα σκουπίδια. Ένα λίτρο τηγανισμένου λαδιού μπορεί να μολύνει τεράστιες ποσότητες νερού.
• Ανακυκλώστε το χαρτί, τις συσκευασίες και τα απορρίμματά σας. Βοηθήστε να γίνεται σωστά, μαθαίνοντας τι μπαίνει στον μπλε κάδο και τί όχι.
Ανακυκλώστε τα οργανικά σας υπολείμματα φτιάχνοντας το δικό σας λίπασμα. Στο εμπόριο διατίθενται ειδικοί κάδοι για κήπους, ή και για μπαλκόνια.
• Επιλέξτε οικολογικά καθαριστικά (όπως βιολογικούς καρπούς πλυσίματος για το πλυντήριο, ή πιστοποιημένα οικολογικά καθαριστικά του εμπορίου). Μη χρησιμοποιείτε περισσότερο καθαριστικό απ' ότι λένε οι οδηγίες χρήσης, γιατί δεν θα πετύχετε μεγαλύτερη καθαριότητα παρά μόνο μεγαλύτερη σπατάλη.
• Μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη ως καθαριστικό στο σπίτι διότι το περιβαλλοντικό της κόστος, αλλά και η πιθανή επιβάρυνση για την υγεία είναι μεγάλη, ενώ υπάρχουν άλλες εξίσου καλές λύσεις για απολύμανση.
• Όταν τελειώνουν οι μπαταρίες, κρατήστε τις για τα σημεία ανακύκλωσης μπαταριών και ποτέ μην τις πετάτε στα σκουπίδια. Μια μπαταρία που φτάνει στη θάλασσα μπορεί να μολύνει και 400.000 λίτρα νερού!
Τί μπορείτε όμως να κάνετε για να επιτύχετε εξοικονόμηση ενέργειας:
• Αντικαταστήστε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους οικονομίας.
• Σβήστε τις ηλεκτρικές συσκευές από το κουμπί γενικής τροφοδοσίας και μην τις αφήνετε στην αναμονή (stand by). Χρησιμοποιήστε ένα πολύπριζο με διακόπτη για αυτόν τον σκοπό. Σβήνετε το μόντεμ και το ασύρματο ίντερνετ όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
• Όταν αγοράζετε καινούργιες συσκευές συμβουλευτείτε το σήμα ενεργειακής απόδοσής τους
Σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι και η υπεύθυνη κατανάλωση:
• Πρέπει να αναζητήσετε την πιστοποίηση FSC για προϊόντα χαρτιού, αλλά και έπιπλα, που πιστοποιεί ότι έχουν προέλθει από υπεύθυνες πηγές
• Πρέπει να αγοράσετε βιολογικά προϊόντα, καθώς για την παραγωγή τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες βλαβερές για το περιβάλλον.
• Αγοράστε τοπικά προϊόντα εποχής. Για τη διάθεσή τους στο εμπόριο έχουν απελευθερωθεί λιγότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, καθώς έχουν διανύσει μικρότερες αποστάσεις.
• Περιορίστε το κρέας στη διατροφή σας. Η παραγωγή κρέατος απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με τα λαχανικά. Θα φροντίσετε την υγεία σας, αλλά και το περιβάλλον.
Απαραίτητη είναι και η αλλαγή συνηθειών στο σπίτι. Έτσι, σας προτρέπουμε να :
• Πρασινίσετε το μπαλκόνι σου γιατί ένα πράσινο μπαλκόνι σας δίνει:
Δροσιά και σκιά το καλοκαίρι, πρώτη ύλη για τη μαγειρική σας, γιατρικό π.χ αν καήκατε στον ήλιο το καλοκαίρι, μια γλάστρα με αλόη βέρα είναι το καλύτερο αντίδοτο.
• Δεν έχετε μπαλκόνι; Βάλτε φυτά εσωτερικού χώρου μες στο σπίτι σας. Καθαρίζουν τον αέρα μες στο σπίτι.
Στην δουλειά, μπορείτε να ενθαρρύνετε την επιχείρηση όπου εργάζεσθε να αρχίσει προγράμματα ανακύκλωσης γυαλιού, αλουμινίου και συσκευασιών στη δουλειά τοποθετώντας ειδικούς κάδους σε εμφανή σημεία, π.χ. δίπλα στους αυτόματους πωλητές αναψυκτικών. Στη συνέχεια τα περιεχόμενα μεταφέρονται στους ανάλογους κάδους. Ενθαρρύνετε τον εργοδότη σας να ξεκινήσετε πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να συγκεντρώνει σε ένα κουτί δίπλα στο γραφείο του όλα τα άχρηστα χαρτιά, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρονται στον ειδικό κάδο.
Επίσης, θα πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ποδήλατο ή τα πόδια για τις μετακινήσεις σας. Παίρνοντας το λεωφορείο δε βοηθάτε μόνο την ψυχική σας υγεία, αλλά φροντίζετε για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της συμφόρησης των δρόμων ενώ είναι και η πιο οικονομική μέθοδος μετακίνησης.
Απλές λοιπόν καθημερινές κινήσεις βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας, εξοικονομούν ενέργεια, αποτρέπουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τη συμφόρηση στους δρόμους της πόλης, την φασαρία ενώ συντελούν στην ηρεμία μας και την εξοικονόμηση χρημάτων.
Χρύσα Τσιώτση
Δικηγόρος
[email protected]