H πλαστική σακούλα απέκτησε έναν... θανάσιμο εχθρό που απαιτεί την εξόντωσή της.
Στόχους για τη δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και άλλων πλαστικών υλικών που δεν ανακυκλώνονται εύκολα έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το αντιπροσωπευτικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι διατεθειμένο να ανοίξει το μέτωπο για την αποφασιστική μείωση του όγκου των πλαστικών που χρησιμοποιούνται και τελικά σε μεγάλο βαθμό καταλήγουν ως επικίνδυνα απόβλητα στο περιβάλλον.
Βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, μέχρι το 2019 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μειωθεί κατά 80% η κατανάλωση πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι τωρινό όμως το πρόβλημα εντός Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλο και γι' αυτό το λόγο το Ευρωκοινοβούλιο συζητά νέα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων.
Πάντως, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι απογοητευτικά.
Το 2010 είχαν χρησιμοποιηθεί στην Ε.Ε. 95,5 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες και υπολογίζεται πως έχουν ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια κομμάτια ετησίως από το 2013 και μετά.
Τουλάχιστον οκτώ δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα.
Σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν ο τρόπος κατανάλωσής τους συνεχίσει να είναι ο ίδιος, η συνολική παραγωγή πλαστικών στην Ευρώπη μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ευρωπαϊκός στόχος δεν είναι ακόμα δεσμευτικός.
Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η κάθε χώρα θα πετύχει τον στόχο. Κάθε κράτος-μέλος θα επιλέξει το δικό του πλαίσιο. Επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών ή και απαγορεύσεων είναι μεταξύ άλλων τα "όπλα" που διατίθενται.
Όπως υπογράμμισε επί του θέματος ο επικεφαλής της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου Ματίας Γκρότε, στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός τους, και από 176 σακούλες που χρησιμοποιεί ετησίως ο κάθε Ευρωπαίος στις μέρες μας, να πέσει στις 35 σε πέντε χρόνια. Στη Γερμανία κάθε πολίτης χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 71 σακούλες ετησίως, οι 64 μιας χρήσης.
Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου και πάντως εντός του 2014.